Fenomeen Morikawa wint PGA Championship

In zijn 28ste start als een professional won de 23-jarige Collin Morikawa zijn eerste Major. Hij heeft nu net zoveel Majors als gemiste cuts achter zijn naam staan.

Fenomeen Morikawa wint PGA Championship

De 43-jarige Paul Casey (66 voor -11) kon zijn eerste Major bijna ruiken, maar hij moest zijn meerdere erkennen in een twintig jaar jongere speler die iets meer dan een jaar geleden nog op de Universiteit zat. 'Instant maturity', omschreef hij de prestatie.

Overnight leader Dustin Johnson had het als zo vaak op de slotdag van een Major net niet (68 voor -11) en zag zijn jonge landgenoot met een 64 (-6) voorbij scheuren en er met de hoofdprijs vandoor gaan. Hij werd voor de vijfde keer tweede in een Major.

De beslissing viel op de korte par-4 zestiende, waar Morikawa onder druk niet koos voor een ijzer van de tee, maar besloot groot te dromen. 'Dit zijn de slagen die je moet durven om kansen te creëren', zei hij later.

Zijn drive vertrok met een bescheiden fade, stuitte netjes recht naar voren langs de bunkers en rolde de green op, tot zo'n drie meter van de hole.

'Wat een bal', was alles wat Casey kon zeggen. 'Daar kun je alleen maar voor applaudisseren. Collin waagde de gok en werd beloond. Dat is wat kampioenen doen.'

Morikawa moest het doen met de waardering van zijn flightgenoten en de aanwezige vrijwilligers, want het publiek zat achter de televisie. 'Het was het enige moment dat ik had gewild dat er publiek was', mijmerde hij achteraf.

Natuurlijk maakte de 23-jarige Amerikaan de putt voor eagle en samen met de vier birdies die hij eerder die ronde al had gemaakt, was dat genoeg voor een foutloze 64 (-6), een totaal van 267 slagen (-13) en de Wanamaker Trophy.

De andere 'jonge honden' van de PGA Tour, Matthew Wollff (-10), Tony Finau (-10), Scottie Scheffler (-10), Xander Schauffele (-8) en Jon Rahm (-7) zagen de hoofdprijs net voor hun neus weggekaapt worden, maar dat dit door een leeftijdgenoot gebeurde, laat ze zien dat dromen wel degelijk uit kunnen komen. (In Golfers Magazine 7 zetten we de grote talenten van dit moment voor je op een rijtje.)

Dit was echter het moment van Collin Morikawa, die in zijn vijftien maanden op de PGA Tour al drie toernooien op zijn naam schreef, waaronder dus een Major. 'Het zal niet zijn laatste zijn', trapte Tony Finau nog even een open deur in. Dat lijkt een zekerheidje....

Joost Luiten maakte op de tweede negen vier birdies voor een 69 en een gedeelde 51ste plaats.

'De cut halen in een major is op zich natuurlijk niet slecht', schreef hij op zijn website. 'Maar met een 51ste plaats kan ik natuurlijk niet tevreden zijn. Mijn swing voelde drieënhalve ronde in het US PGA Championship eigenlijk niet echt goed. Ik miste te veel fairways en zeker op de lange par-4 holes van Harding Park kom je vanuit de dikke rough bijna niet op de greens en ga je slagen inleveren.'

'Heel positief is in ieder geval dat de laatste 9 holes die ik in -4 speelde, mijn beste negen holes in lange tijd. Dat goede gevoel neem ik mee naar Wales voor de Celtic Classic van deze week.'

Leaderboard

Tour
  • Getty Images