Miller en Haarman winnen

Beiden wonnen ze het Nationaal Open al eerder maar dat maakte de zege van Roos Haarman en Ralph Miller niet minder mooi

'Het is de tweede keer dat ik deze wedstrijd win, maar het is zeker net zo mooi', glunderde Haarman van oor tot oor kort nadat ze van de achttiende green was gestapt. 'Ik heb dit jaar ook het NK Matchplay gewonnen, maar dit is echt wel mooier hoor. Al was het maar omdat het veld beter is met bijvoorbeeld een speelster als Anne van Dam op de startlijst, dat zorgt toch voor wat meer spanning.' 

Het zat Van Dam echter niet mee op de laatste dag, maar bovenal toonde Haarman zich koelbloedig. De amateur nam met een 69 in de eerste omloop van de dag de leiding over, en stond die niet meer af, al werd het aan het eind nog wel even spannend. 

'Ik maakte een bogey op zeventien en toen was het verschil nog maar twee slagen. Je weet dat de achttiende voor Anne - veel meer dan voor mij - een haalbare hole is dus dan moet je er goed bij blijven met je hoofd. Gelukkig lukte dat. Ik ben heel blij met deze overwinning. Dit was zeker een van de wedstrijden waar ik naar toe heb gewerkt.'

Met een totaal van één boven par hield Haarman Van Dam twee slagen achter zich, terwijl Zhen Bontan en Justine Dreher met +7 het brons deelden.

Roos Haarman en Ralph Miller wonnen allebei opnieuw het Nationaal Open | © Golfsupport 

Heren

'Een vaasje of een fluitje Ralph?', vroeg zijn caddie nadat Millder de recording area had verlaten. 'Doe maar allebei', lachtte de pro van de Lage Vuursche hardop voor hij naar de pers ging. 

Miller verdiende zijn drankje. Na een uitstekende derde ronde - -5 met negen birdies - hield hij in de middag schijnbaar eenvoudig stand op weg naar weer een overwinning in 2016 en de tweede overwinning in het Nationaal Open.

'In 2014 won ik ook al en ook toen was dat geweldig. Dat ik nu weer win is bijzonder. Dit is een mooie wedstrijd natuurlijk. Ik mag sowieso niet klagen over dit jaar met meerdere overwinningen en volgende week nog het KLM Open voor de boeg.'

Miller erkende dat zijn resultaten en zijn spel de laatste jaren steeds beter lijken te worden.

'Ja, als je het vergelijkt met de tijd dat ik nog full-time speelde zie ik dat verschil ook wel. Het grote verschil zit er niet alleen in dat ik meer ervaring heb, het is vooral het gegeven dat er nu veel minder druk op staat. Ik heb een mooie combinatie gevonden van spelen, coachen en lesgeven op de Lage Vuursche. Mensen zeggen wel eens dat ik weer full-time zou moeten gaan spelen, maar ik weet dat het zo niet werkt. Dan komt al die extra druk er weer bij, dan moet het elke week, en dat brengt gewoon een andere dynamiek met zich mee.'

'Al heb ik wel tegen Arnoud (de Jager, directeur Lage Vuursche, red) gezegd dat als ik volgende week om onverklaarbare reden het KLM Open win, we dan even moeten praten'. 

Miller had op slothole van de zonovergoten Hilversumsche met -6 vier slagen voorsprong op runner-up Lars van Meijel en twee slagen voorspring op Robbie van West en Vince van Veen.

Einduitslagen