Pokégolf

De rage Pokemon Go heeft de golfbaan nog niet bereikt constateert redacteur Martijn Paehlig

Pokémon Go heeft zelfs de grootste bankhanger naar buiten gekregen. Nu nog naar de golfbaan. Met PokéGolf.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat iemand níet weet wat Pokémon Go is. Het spelletje werd nog maar enkele weken geleden gelanceerd, maar haalde al alle voorpagina's. Serieuze kranten schreven uitgebreide analyses over het fenomeen, het journaal opende er mee, en op internet zijn tal van filmpjes te vinden van volwassen mensen die alles uit hun handen laten vallen als ze een bijzondere Pokémon waar hebben genomen. Auto's die midden op straat worden achtergelaten, honderden mensen die samen achter een virtueel beestje aanjagen, verbodsborden bij de entree van ziekenhuis of politiebureau.

Ik heb zelf een paar minuten meegekeken op het schermpje van mijn zoons telefoon, maar voor mij blijft het een verzameling pixels waar ik niet warm of koud van word. Als hij enthousiast zegt 'Kijk daar zit er een', kijk ik niet naar het scherm, maar naar de plek die hij aanwijst aan het eind van de straat.

Hoe ouderwets.

Nog geen Pokémonjagers gespot op de golfbaan, maar of het lang zal duren? | © Getty Images

Dat hele volksstammen dertig- en veertigjarigen het spel hebben gedownload en er zo mede toe hebben bijgedragen dat de firma Nintendo miljarden meer waard werd op de beurs, aan mij is het voorbij gegaan.

Toch zie ik wel het geniale er van. Neem mijn zoon. Niet het type buitenspeler. In zijn vrije tijd bij voorkeur te vinden op (Achter? Voor? Aan?) zijn Playstation. Mijn keuze is het niet, maar als je vijf dagen in de week meer dan een uur fietst en dagelijks een uur gymt, dan snap ik dat je thuis niet meteen weer in de beweegmodus springt.

Dat wil zeggen...tot Pokémon Go in zijn leven kwam.

Precies op het moment dat de zomervakantie begon, en sindsdien zien we hem amper nog. Opstaan, slokje drinken, en hup, naar buiten en op jacht. Uren aan een stuk. De grenzen van zijn datalimiet opzoekend.

Ik snap er niets van. Al betrapte ik me van de week wel op de gedachte 'Zou er hier een Pokémon zitten?, toen ik op straat liep langs een aangewezen locatie voor een 'gym'. Dat die vraag ook op de golfbaan opkomt is een logisch vervolg daarop. Ik ben nog geen Pokémonjagers tegengekomen op een van de holes, maar als ik een van die monstertjes was, wist ik het wel. Overal wordt op ze gejaagd, alleen de golfbaan lijkt een oase van rust.