Klaar? Speel!

Is ready golf de oplossing om slow play tegen te gaan?

Een van de grootste ergernissen bij golf op ieder niveau is het speltempo. Rondjes van zes uur komen voor, rondjes van ruim vijf uur geen uitzondering meer. De Ierse Golf Unie kon het onlangs niet meer aanzien en stelde Ready Golf in bij een officieel toernooi. Het scheelde enorm veel tijd. Gemiddeld werd 45 minuten gewonnen.

Door zware omstandigheden (wind) deden de deelnemers aan het AIG Irish Close Championship zo'n vijf uur en vijftien minuten over de eerste ronde, ongeveer vijftig minuten (!) langer dan de te verwachten tijd. 

Voor de tweede ronde deelde de organisatie een wijziging in het reglement uit die Ready Golf tot norm verhief.

'Als je bij je bal komt en klaar bent om te spelen, terwijl de andere spelers van de groep dit nog niet zijn, speel je bal als dit veiligheidshalve kan dan, ook als je niet aan de beurt bent.'

Hoewel er spelers waren die moeite hadden met de tijdelijke regel - ze waren bang straf op te lopen voor het voor hun beurt spelen - waren de reacties overwegend positief. En bovenal werd het doel bereikt: de tweede ronde ging gemiddeld 45 minuten sneller dan de eerste ronde en de snelste groepen waren - ondanks de zware omstandigheden - zelfs sneller binnen dan een rondje normaal gesproken duurt op de linkscourse.

Toernooidirecteur Mark Wehrly was enthousiast over de behaalde winst. 'We pasten niet meer dan een kleine aanpassing van de Pace of Play Manual toe. Vooral bij de eerste groepen waren er wat vragen, maar naarmate de dag vorderde ging het soepeler. Het gaf ons veel meer ruimte, de gemiddelde tijd per ronde ging omlaag en iedereen speelde sneller dan normaal. Ready Golf is wat ons betreft echt een aanrader om vaker toe te passen.'

Sta in de startblokken om je bal te spelen | Getty Images 

Zelf Ready Golf toepassen tijdens je volgende ronde? Denk dan eens aan deze suggesties van de R&A:

- Sla je bal alvast (indien dit veilig kan) als de speler die verder van de green ligt, meer tijd nodig heeft om zijn (lastiger) slag voor te bereiden.

- Ben je korter van de tee dan degene die de eer heeft en moet deze nog wachten tot de spelers voor hem niet meer binnen bereik zijn, sla dan alvast af. Dit geldt ook als je flightgenoot om een andere reden nog niet klaar is om te spelen.

- Putt alvast uit, ook als je daardoor dicht bij de lijn van een ander staat. Als je kan putten zonder in de lijn te staan win je veel tijd als je je bal niet eerst weer markeert en oppakt.

- Speel eerst je eigen bal en ga dan pas helpen zoeken naar de bal van je flightgenoot

- Als een speler zijn bal over de green heeft geslagen en hij/zij nog bezig is die kant op te lopen, kunnen alle spelers die aan de voorkant van de green liggen alvast spelen zodat de eerste speler niet hollend om de green heen hoeft te lopen.

- Noteer de scores direct op de tee van de volgende hole, met uitzondering van degene die als eerste gaat spelen. Deze kan eerst afslaan en direct daarna zijn score noteren.