18, 9 of 6?

Steeds vaker speelt de Nederlandse golfer een rondje van negen holes, want dat is makkelijker in onze overvolle agenda's te plannen.

Steeds vaker speelt de Nederlandse golfer een rondje van negen holes. Dat is namelijk makkelijker in onze overvolle agenda's te plannen. Er gaan zelfs stemmen op om golfbanen vaker te 'verdelen' in drie lussen van zes holes, zodat we nog sneller ons (mini)rondje kunnen spelen.

Prima natuurlijk, als het meer mensen naar de golfbaan trekt, maar laten we eerlijk zijn: geen enkele golfer speelt graag zes holes. Hij wil er gewoon achttien spelen (dat maakt de kans op die ene geweldige bal waar we het allemaal voor doen namelijk een stuk groter), maar hij heeft hier geen zes uur tijd voor beschikbaar.

De R&A kwam vorig jaar met een lijvig rapport over The Pace of Play, inclusief aanbevelingen om het tempo op de golfbaan op te voeren. Top. Als amateurs, clubs, wedstrijdcommissies en professionals allemaal hun best doen om langzaam spel uit te bannen, kunnen we meer holes spelen en wordt golf aantrekkelijker. En daar wordt iedereen toch blij van?

Laten we een voorbeeld nemen aan die 97-jarige abonnee van Golfers Magazine, die nog regelmatig speelt en zijn negen holes zijn in ongeveer anderhalf uur weet te voltooien. Zelfs in een buggy (daar gaan we voor het gemak maar even vanuit) is dat een lovenswaardig tempo, waar we allemaal wat van kunnen leren.

Behalve dan natuurlijk Jason Day. De nummer-2 van de wereld heeft besloten dit seizoen juist langzamer te gaan spelen. 'Slow play is een hot item in golf, maar ik heb er geen boodschap aan. Ik doe wat me goed maakt. Als ik dan vijf keer moet weg stappen voordat ik een bal sla, doe ik dat.'

De Australiër visualiseert zijn slagen met zijn ogen dicht en zo intens dat je af en toe denkt dat hij in slaap is gevallen. (Het is mij in zijn pre-shotroutine minimaal drie keer overkomen.) Doe er nog een paar handenvol notoire slow players bij en een rondje op de tour duurt makkelijk zes uur. Niet echt het goede voorbeeld in de strijd tegen langzaam spel. En zolang er alleen boetes en geen strafslagen worden uitgedeeld, zal dat niet veranderen.

De R&A geeft echter niet op. In het 36-holes strokeplaydeel van British Amateur Championship wordt dit jaar voor het eerst 'ready golf' gespeeld. Ofwel: ben je niet aan de beurt, maar wel al klaar om te slaan, dan mag jij – in overleg met je flightgenoten – eerst slaan. 'In de ontwikkeling van golf is en blijft de speelsnelheid een belangrijk onderwerp', aldus R&A chief executive Martin Slumbers. ' Dit is onze manier om het goede voorbeeld te geven.'

Hopelijk winnen we in 2019 ook nog wat tijd met de regelveranderingen. Dan wordt de tijd die je naar je bal mag zoeken namelijk teruggebracht van vijf naar drie minuten. Op de tour zullen die gewonnen minuten waarschijnlijk weer dubbel en dwars worden ingeleverd bij het repareren van spikemarks op de green, maar je kunt niet altijd winnen.

Als het me te lang duurt, kan ik bij een toernooi op televisie – net als Jason – even mijn ogen dichtdoen, maar in de baan wil ik binnen vier uur na mijn eerste drive op de green van achttien een drieputt kunnen maken. Dat is toch niet teveel gevraagd?

Lieve amateurs, laten wij met z'n allen de professionals het goede voorbeeld geven. Speel ready golf. Hou aansluiting met de flight voor je. Neem de tijd voor je slag, maar loop vlot naar je bal. Hou de pre-shotroutine consistent maar kort. Dan hoeft niemand meer genoegen te nemen met zes of negen holes, maar kunnen we er gewoon weer lekker achttien spelen.

(FC)