Deze Week in Golf

Deze Week in Golf 11 oktober 2016

Europese Tour

Toernooi: British Masters

Baan: The Grove, Chandlers Cross (Eng)

Data: 13 - 16 oktober 2016

Par: 71

Lengte: 6.512 meter

Prijzengeld: € 3.300.000

Winnaar in 2015: Matthew Fitzpatrick (Eng)

Nederlanders: Joost Luiten

Mooie namen: Danny Willett, Shane Lowry, Tyrrell Hatton, Chris Wood, Luke Donald, Alex Noren en Jose Maria Olazabal

Laatste vijf winnaars: 2015 - Matthew Fitzpatrick (Eng), 2008 - Fernando Fernandez Castano (Spa), 2007 - Lee Westwood (Eng), 2006 - Johan Edfors (Zwe), 2005 - Thomas Bjorn (Den)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 10.30-18.30 uur. Zaterdag en zondag van 13.00-18.00 uur.

Bijzonderheden: Vorig jaar was Ian Poulter op Woburn gastheer van het herrezen kampioenschap. Nu wordt vormt de baan van The Grove - boven Londen - het decor en is Luke Donald de man die het gezicht van deze 72-holes wedstrijd vormt.

The Grove werd ontworpen door Kyle Phillips, die ook De Lage Vuursche tekende. Hier werd in 2006 een wedstrijd uit de reeks World Golf Championships gespeeld. Tiger Woods won toen met een score van 23 onder par, acht slagen beter dan de rest.

De golfwereld heeft het deze week over de (inmiddels geschrapte) terugkeer van Tiger Woods - zie onder - maar er is nog een rentree: in alle stilte viert Jose Maria Olazabal (foto boven) zijn comeback. De inmiddels 50 geworden Spanjaard heeft al anderhalf jaar vanwege gezondheidsproblemen niet meer gespeeld.

'Ik weet niet of ze nog wel kennen', grapte Olazabal, die in 2012 nog de succesvolle captain van het Europese Ryder Cup-team was. 'Misschien moet ik me op de drivingrange en de eerste tee wel voorstellen.'

'Hoewel ik me een stuk beter voel, ben ik nog niet honderd procent ok', vervolgt hij. 'De pijn is nu niet zo erg. Af en toe heb ik last, maar ik denk dat het gewoon te maken heeft met feit dat ik gewoon ouder aan het worden ben. Het probleem was een ontsteking aan de uiteinden van mijn pezen. We zullen zien hoe het gaat. Ik wil graag hier spelen en dan volgende week op naar Portugal.'

Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via site Europese Tour



US Tour

Toernooi: Safeway Open

Baan: Silverado Resort & Spa (North Course), Napa, Californie (VS)

Data: 13 - 16 oktober 2016

Par: 72

Lengte: 6.586 meter

Prijzengeld: $ 6.000.000

Winnaar in 2015: Emiliano Grillo (Arg)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Phil Mickelson, Tiger Woods, Paul Casey en Matt Kuchar

Laatste vijf winnaars: 2015 - Emiliano Grillo (Arg), 2014 - Sangmoon Bae (Z-K), 2013 - Jimmy Walker (VS), 2012 - Jonas Blixt (Zwe), 2011 - Bryce Molder (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag tot en met zondag van 23.00-2 uur

Bijzonderheden: Electronicaverkoper Frys.com is niet langer de titelsponsor. Safeway, een grote supermarktketen in het noordelijk deel van Californie, neemt  in de eerste wedstrijdvan het seizoen 2016-17 het stokje over. Het toernooi stond tot maandagavond enorm in de belangstelling:  De voormalige nummer een van de wereld - hij staat nu 786ste - leek fysiek in orde en daarom stond Woods op de startlijst. Maar TW voelt zich nog niet 'wedstrijdscherp'.

Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via site US Tour

 

Challenge Tour

Dit worden belangrijke weken voor Darius van Driel, Jurrian van der Vaart, Reinier Saxton, Daan Huizing en Wil Besseling. Zij spelen twee toernooien in China en een in de Verenigde Arabische Emiraten. Eerste doel: plaatsing voor het daarop volgende Tour Championship in Oman en vervolgens een plaats bij de beste vijftien van de jaarranking. Die promoveren immers naar de Europese Tour van 2017 door de gruwelijke Qualifying School te omzeilen.

De kans op een plek in de top-15 is klein, maar er zit de komende drie weken veel geld in de prijzenpotten, dus je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt.

Een ander target: in de top-45 van de uiteindelijke Order of Merit eindigen. Dan mag je meteen naar de Qualifying School.

Deze week spelen de heren - van 13 - 16 oktober op het Chinese vakantie-eiland Hainan. Voor Taco Remkes, Maarten Lafeber en Robin Kind is geen plaats in dit Hainan Open weggelegd. Remkes en Lafeber doen volgende maand mee aan de tweede pre-kwalificatie voor de Europese Tour van 2017. Voor Kind is het seizoen voorbij. Hij is in 2017 aangewezen op de Pro Golf Tour.

Order of Merit Challenge Tour

Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Europese Tour



Ladies European Tour

Net als de Challenge Tour trekt dit circuit naar China. Anne van Dam is van 13 - 16 oktober een van de deelneemsters aan het met 300 duizend euro gedoteerde Xiamen Open

Meer informatie en scoring via website Ladies European Tour 



LPGA Tour

De dames blijven in het Verre Oosten. Lexi Thompson verdedigt van 13 - 16 oktober in Zuid-Korea in het met twee miljoen dollar gedoteerde LPGA Keb Hana Bank Championship.

Live Scoring en meer informatie via website LPGA Tour

Foto Jose Maria Olazabal: © Getty Images