Deze Week in Golf

Geen Nederlanders in Portugal ... Challenge Tour-spelers blijven in China ... US Tour maakt uitstapje naar Kuala Lumpur

Geen Nederlanders in Portugal ... Challenge Tour-spelers blijven in China ... US Tour maakt uitstapje naar Kuala Lumpur ... Weekje vrij voor Anne van Dam

Europese Tour

Toernooi: Portugal Masters

Baan: Victoria GC, Vilamoura (Por)

Data: 20 - 23 oktober 2016

Par: 71

Lengte: 6.533 meter

Prijzengeld: € 2.000.000

Winnaar in 2015: Andy Sullivan (Eng)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Alex Noren, Andy Sullivan, Thomas Pieters en Alexander Levy

Laatste vijf winnaars: 2015 - Danny Sullivan (Eng), 2014 - Alexander Levy (Fra), 2013 - David Lynn (Eng), 2012 - Shane Lowry (Ier), 2011 - Tom Lewis (Eng)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 12.30-14.30 uur en van 16.00-19.00 uur. Zaterdag van 15.00-19.00 uur. Zondag van 14.00-18.30 uur.

Bijzonderheden: Geen Nederlander in het veld van het laatste reguliere toernooi van het seizoen. Na het Portugal Masters wordt de eerste balans van 2016 opgemaakt: wie behoudt zijn tourkaart en wie niet? De grens wordt gevormd door de 110de plaats op de Order of Merit.

Joost Luiten is het er voor het derde opeenvolgende jaar niet bij op de vlakke, lange, waterrijke course die werd ontworpen door Arnold Palmer. En dat terwijl Luiten er - in 2010 - ooit gedeeld tweede werd.

Maar de Bleiswijker bereidt zich liever voor op het een week later te spelen HSBC Champions dat in Shanghai wordt gespeeld.

Thomas Pieters lijkt met zijn lengte vanaf de tee de voornaamste kanshebber, maar dat vonden de Britse bookmakers althans maandagmiddag niet. Zij sloegen Alex Noren net iets hoger aan dan de man uit Antwerpen.

Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via site Europese TourUS Tour

Toernooi: CIBM Open

Baan: TPC Kuala Lumpur, Kuala Lumpur (Mal)

Data: 20 - 23 oktober 2016

Par: 72

Lengte: 6.371 meter

Prijzengeld: $ 7.000.000

Winnaar in 2015: Justin Thomas (VS)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Patrick Reed, Adam Scott, Sergio Garcia, Ryan Moore Ernie Els en Rafa Cabera Bello

Laatste vijf winnaars: 2015 - Justin Thomas (VS), 2014 - Ryan Moore (VS), 2013 - Ryan Moore (VS), 2012 - Nick Watney (VS), 2011 - Bo van Pelt (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 4.30-8.30. Zaterdag en zondag van 5.00-9.00 uur.

Bijzonderheden: Als de Europese Tour in Kuala Lumpur langskomt zit - zoals dit voorjaar - drie miljoen dollar in de prijzenpot. Maar voor een wedstrijd van het Amerikaanse circuit hoef je daar niet mee aan te komen. Deze week spelen 78 mannen voor maar liefst zeven miljoen. Met andere woorden: de zakenleiden in de Maleisische hoofdstad weet wel hoe in golf de hazen lopen. In in ieder geval gaan die niet langs Wentworth, het hoofdkwartier van de Europese Tour.

Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via site US Tour

 

Challenge Tour

Darius van Driel, Jurrian van der Vaart, Reinier Saxton, Daan Huizing en Wil Besseling doen van 20 - 23 oktober mee het voorlaatste reguliere toernooi van het seizoen. De heren spelen de komende dagen op het Foshan Open op de Foshan Golfclub bij de Chinese stad - geen verrassing - Foshan. Die ligt redelljk in de buurt van Hongkong.

De uitgangspunten zijn helder: eerst plaatsen voor het tour championship dat over twee weken in Oman wordt gespeeld en dan natuurlijk een plek bij de eerste vijftien van de Order of Merit om zo een plaats op de Europese Tour te verwerven. Eerlijk gezegd moet er heel wat gebeuren om een landgenoot zo hoog te zien eindigen.

Order of Merit Challenge Tour

Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Europese TourLadies European Tour

Een weekje rust voor Anne van Dam. Zij speelt volgende week (27 - 29 oktober) - ook in China - het Sanya Ladies Open.

Meer informatie via website Ladies European Tour LPGA Tour

Afgelopen week won de Spaanse Carlota Ciganda in Zuid-Korea het LPGA Keb Hana Bank Championship. Deze week staat (20 - 23 oktober) het Blue Bay LPGA op het programma. Dat wordt gespeeld op het eiland Hainan, waar onze Challenge Tour spelers vorige week zo ongeveer wegspoelden.

De weersverwachtingen voor deze week zijn overigens ook niet geweldig...

Live Scoring en meer informatie via website LPGA TourFoto boven: de achttiende green van de Victoria GC / © Getty Images