Nederland komt sterk terug

Na een slechte eerste ronde, herstelde Oranje veel van de schade met een ijzersterke tweede omloop.

Na de foursomes stonden Joost Luiten en Darius van Driel na een openingsronde in drie boven par, in de staart van het klassement: 22ste van de 28 teams was niet waarvoor het gelegenheidsduo naar de andere kant van de wereld was gevlogen.

Na de tweede ronde ziet het perspectief van Team Holland er ineens heel anders uit. Met -8 brachten ze een van de beste scores binnen in de fourballs, ondanks het feit dat alle 28 teams onder par eindigden (ter vergelijking: gisteren in de foursomes lukte dat slechts zes teams).

Luiten en Van Driel leverden geen enkele slag in op Kingston Heath, maar maakten wel zeven birdies: op twee, vier, vijf, zeven, acht, elf, dertien en vijftien won het duo een slag.

De dagscore van -8 werd alleen door Denemarken verbeterd en dus maakte Oranje een enorme sprong op het leaderboard. Van de 22ste plaats na dag 1, naar de gedeeld tiende plaats na dag 2, met uitzicht op een podiumplaats.

'De spelvorm maakt wel uit ja', lacht Van Driel over het verschil van de eerste en de tweede dag. 'Je gaat van de moeilijkste spelvorm naar eigenlijk de makkelijkste.'

'Joost en ik wisselden elkaar goed af. We maken eigenlijk geen birdies op dezelfde holes. Dat is wel lekker. Al missen we aan het eind van de ronde nog een paar korte birdiekansen. Maar we hebben in elk geval nog aansluiting bij de top. Morgen rustig blijven en de foursomes goed door zien te komen.'

Oranje had ervoor gekozen om Van Driel elke hole als eerste af te laten slaan, waarna Luiten - indien gewenst - met een nog aanvallender slag voor de dag kon komen. 'Darius was sterk vanaf de tee', vulde Luiten aan.'We kwamen eigenlijk nergens in de problemen. Na de afslag probeerden we zo snel mogelijk de green te vinden en elke putt te holen. Dat ging best wel goed vandaag'. 

De achterstand op koploper Denemarken is overigens wel fors, net als de voorsprong van de Denen dat is op het complete veld. Thorbjorn Olesen en Soren Kjeldsen kwamen tot maar liefst twaalf onder par en staan na hun level par openingsronde met -12 maar liefst drie slagen voor op runner-up China terwijl eerste koploper Spanje volgt op vier slagen.

Leaderboard

(Foto: Getty Images)