Deze Week in Golf

Joost Luiten en Darius van Driel doen namens Nederland mee aan de World Cup in het Australische Melbourne.

Joost Luiten en Darius van Driel doen namens Nederland mee aan de World Cup in het Australische Melbourne ... Anne van Dam is afgereisd naar Qatar.

World CupBaan: Kingston Heath GC, Melbourne (Aus)

Data: 24 - 27 november 2016

Par: 72

Lengte: 6.455 meter

Prijzengeld: $ 8.000.000

Winnaar in 2015: Niet gespeeld

Nederlanders: Joost Luiten en Darius van Driel

Wedstrijdformule: Strokeplay. Op dag 1 en 3 fourballs. Op dag 2 en 4 foursomes. Geen individueel klassement.

Laatste vijf winnaars: 2013 - Australië, 2011 - Amerika, 2009 - Italië, 2008 - Zweden, 2007 - Schotland

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf van 2.00 - 6.00 uur. Van 8.00 - 12.00 uur herhalingen.

Bijzonderheden: Nederland heeft de World Cup nog nooit gewonnen, maar er zijn wel edities geweest waarin er flink aan de weg werd getimmerd.

Zo speelde het duo Maarten Lafeber / Robert-Jan Derksen zich in 2004 in Sevilla naar een gedeelde vijfde plaats en een jaar later was er voor hen op de Victoria Golfclub van het Portugese Vilamoura een zesde positie weggelegd. Ook in 2007 werden de twee zesde, nu op de Mission Hills Golfclub in China. 

In 2011 eindigden Joost Luiten en Robert-Jan Derksen op het Chinese eiland Hainan als vierde, op drie slagen van winnaar Amerika.

Dit jaar moet de eer hoog worden gehouden door Joost Luiten en Darius van Driel, de hoogst gerankte landgenoten op de wereldranglijst. De regel is zo dat de beste (beschikbare) speler zijn teamgenoot mag kiezen. In totaal doen er 28 landenteams mee.

In 1953 waren de Argentijnen de eerste winnaars van de trofee, die toen nog de Canada Cup heette. Het kampioenschap werd ook in dat land gespeeld en het was een poging om vrij snel na de oorlog naties weer meer bij elkaar te brengen.

Op de parkbaan van Kingston Heath, met zijn geweldige bunkers en zijn harde, snelle greens zijn een paar landen favoriet.

Om te beginnen zijn daar de Aussies Adam Scott en Marc Leishman. Jason Day had graag gespeeld, maar zijn rug is nog steeds niet helemaal in orde.

Maar ook Engeland (Chris Wood en Andy Sullivan), Spanje (Rafa Cabrera-Bello en Jon Rahm), Zweden (Alex Noren en David Lingmerth) en Amerika (Ricky Fowler en Jimmy Walker) kunnen hoge ogen gooien.

En wat te denken van onze zuiderburen? Met de longhitters Nicolas Colsaerts (veel Down Under gespeeld) en Thomas Pieters zullen de Belgische golfliefhebbers er goed aan doen om aan de buis gekluisterd te zitten.

Vanaf donderdag 1.00 uur Live Scoring via site Europese Tour

De green van Doha's par-4 vijftiende | © Getty Images

Ladies European Tour

Anne van Dam is een van de deelneemsters aan het met 500 duizend euro gedoteerde Qatar Ladies Masters, dat van woensdag 23 tot en met zaterdag 26 november wordt gespeeld.

Het decor wordt gevormd door de Doha Golfclub, de baan waarop Rolf Muntz in 2000 het Qatar Masters won.

Meer informatie en vanaf woensdag Live ScoringFoto boven: Kingston Heath Golf Club (Getty Images)