Nederland weer in de plus

Nederland levert bijna al het vrijdag gewonnen terrein zaterdag weer in.

Voor niets was het natuurlijk niet vrijdag, maar als gevolg van een ronde in drie boven par, leverde Nederland bijna al zijn gisteren gewonnen plaatsen weer in.

In de lastiger foursomes beten opnieuw de meeste teams hun tanden stuk op de par van de baan, al scoorden er beduidend meer ónder par dan op de eerste dag: zes toen tegen tien nu. Zo bouwde Denemarken zijn voorsprong uit tot vier slagen dankzij een omloop in zeventig slagen (-2) en nestelde Amerika zich dankzij een ronde in -3 op de tweede plaats.

Waar Nederland na de tweede dag nog riant uitzicht had op het podium kunnen die ambities na de derde dag uit het hoofd worden gezet. 

Darius van Driel en Joost Luiten wisten lang stand te houden dankzij een degelijke ronde. De eerste dertien holes maakte het duo elf parren, een bogey (op hole 3) en een birdie (op hole 6) om volledig 'in positie' te blijven.

Met de haven in zicht ging het echter alsnog mis voor oranje. Op veertien, zestien én achttien leverde het gelegenheidsduo een slag in. In plaats van een uitstekende level par stapten ze nu van de baan af met een rondje 75 (+3) achter hun naam waardoor ze niet stegen, maar stevig kelderden.

'Heel jammer dat we met drie bogeys eindigden op de laatste vijf holes. We hadden niet echte lucky breaks met maar één putt die viel, maar drie over was niet wat we verdiend hadden! Morgen weer fourballs en dan zullen we laag moeten gaan richting de top 10,' was de eerste reactie van Luiten op zijn eigen website.

Met nog één ronde voor de boeg staat Nederland met -2 op de gedeeld zeventiende plaats. Drie slagen achter de top-10 en twee achter op zuiderbuur Belgie. 

Zondag speelt oranje de laatste ronde samen met Portugal met een kans op een top-10 finish, terwijl Denemarken (-14) na een derde opeenvolgende ronde onder par onbedreigd op de zege af lijken te gaan, al zullen Amerika (-10) en China (-9) hun huid duur willen verkopen.

Leaderboard