Woods wisselvallig bij rentree

De rentree van Tiger Woods was van alles wat. Geweldig spel en grote missers.

Het was zonder meer de rentree waar het meest naar uitgekeken was ooit. Na een kleine anderhalf jaar zou Woods weer in actie komen in zijn eigen Hero World Challenge nadat hij zijn rentree in oktober nog op het laatste moment uitstelde omdat hij er nog niet klaar voor was.

Deze week op de Bahama's was hij dat wel, kondigde hij de afgelopen dagen meermaals aan bij de extreem goed bezochte persmomenten. En iedereen wilde het maar wat graag geloven. Want hoe goed dat Rory's, Day's en Spieth's het ook doen en deden... ze heten niet Tiger Woods.

Maar wat kan je verwachten van de nummer 898 van de wereld die na de zoveelste operatie zijn rentree maakt? Niemand die het wist.

De eerste negen gaf Woods het beperkt aanwezige publiek, de duizenden op twitter, en de misschien wel miljoenen voor de tv, precies wat iedereen hoopte: een ijzersterk spelende Tiger die zich direct mengde in de strijd om de leiding. 

Na acht holes was de voormalig nummer 1 zelfs een van de koplopers met vier birdies en vier parren achter zijn naam.

De eerste twee holes miste hij zijn birdies nog net, maar op drie, zes, zeven en acht was het wel raak.

Maar zo goed als het de eerste acht holes ging, zo rommelig werd het daarna. 

Op de par-5 negende leverde hij zijn eerste slag in nadat zijn bal in de diepe rough verdwenen was. Op hole 11 - opnieuw een par-5 - kwam hij vanaf de tee in de waste-area terecht en liep hij weer tegen een bogey aan. Ook de holes daarna was het spel niet meer zo scherp als het in het begin van de ronde was geweest, maar Woods kwam de holes prima door, en maakte op de par-5 vijftiende nog bijna een eagle ook. Drie onder met nog drie te spelen. Prima comeback.

Maar toen ging het pas écht mis.

Op de par-4 zestiende sloeg hij een uitstekende driver naar het midden van de fairway. Maar in plaats van een birdiekans voor te bereiden, miste hij de green ruim links en liep hij minuten later met een dubbele bogey van de green nadat zijn bal opnieuw in de bosjes terechtkwam. 

Ook op de slothole ging het goed mis en weer was het de driver die niet scherp was. Woods miste de fairway links en vond de waterhindernis. De slag naar de green was lastig - hij miste de green dan ook - en hij kon geen up-and-down maken voor wéér een dubbele bogey.

Van een uitstekende start, naar een degelijke ronde, naar de een na slechtste score van de dag.

'Het was een beetje een ronde waar alles in zat. Als je hier de fairway raakt kan je de baan echt afbreken, maar als je deze mist kan je snel slagen in gaan leveren', zei Woods direct na de ronde met gevoel voor understatement. 'Toch ben ik tevreden. Vooral het feit dat ik zo snel na mijn terugkeer weer het competitieve gevoel terughad deed me goed. Ik ben blij dat ik nog drie dagen mag spelen.'

Met een score van +1 na de eerste dag staat Woods vooralsnog voorlaatste in het klassement, slechts een slag beter dan Justin Rose (houder van het baanrecord...) die met +2 de rij sluit. 

Vrijdag speelt Woods samen met Rose in de eerste groep die naar buiten gaat. Ziggo Sport zal opnieuw vrijwel de gehele ronde van de Amerikaan live in beeld kunnen brengen.

Oh, en de leiding op de Bahamas is in handen van J.B. Holmes. De Amerikaan opende met een uitstekende 64 en heeft daarmee een minimale voorsprong  op Hideki Matsuyama. Maar eigenlijk niemand die er om maalde. 

Het ging vandaag maar om één ding. De return van Tiger. Er is werk aan de winkel. Dat zeker. Maar na een afwezigheid van bijna anderhalf jaar is hij weer terug en liet hij aan het begin van de ronde bovendien zien nog altijd te kunnen spelen, roestig of niet.

En dat was waar de hele golfwereld al maanden naar uit had zitten kijken.

Leaderboard

(Foto: Getty Images)