Luiten ontmoet Casey, Schwartzel en An

Joost Luiten had het slechter kunnen treffen in de groepsfase van het WGC Matchplay

Natuurlijk zegt het niet veel, zo'n groepsindeling. Alle 64 spelers die zich plaatsten voor het WGC-Dell Technologies Match Play behoren immers tot de beste spelers van de wereld, maar zo op het eerste oog had Joost Luiten het slechter kunnen treffen bij de loting van het toernooi dat woensdag begint in Austin, Texas.

Luiten zat in pot vier en het lot plaatste hem in groep 12, met Paul Casey als groepshoofd en geplaatste speler. De Engelsman heeft een uitstekend track-record in het evenement met vijf top-10 noteringen, waarvan twee tweede plaatsen. Ook Charl Schwartzel is - met een groen jasje om zijn schouders - geen kleine jongen. De oud Masters kampioen won elf keer op de Europese Tour, waaronder dus The Masters in 2011. De groep wordt tenslotte compleet gemaakt door Byeong Hun An. De 25-jarige Koreaan won pas één keer op de Europese Tour en zag afgelopen KLM Open van dichtbij hoe Luiten het toernooi op The Dutch won door zelf derde te worden in het KLM Open.

Er is geen sprake van een - in de sport zo geliefde - 'groep des doods'. Al zijn er wel enkele opvallende groepen die extra aandacht verdienen. Zo moet 's werelds nummer 1 Dustin Johnson afrekenen met maar liefst drie Majorwinnaars wil hij de volgende ronde bereiken, nemen voormalig nummers 1 van de wereld McIlroy en Westwood het in groep 3 tegen elkaar op, zijn de twee beste Spanjaarden van het moment (Garcia en Rahm) bij elkaar ingedeeld in groep 7, belooft groep 9 met Reed, Koepka, Kisner en Dufner, veel vuurwerk op te leveren, en gaat er door Watson en Pieters in groep 13 geheid veel afstand gemaakt worden vanaf de tee.

Om de laatste zestien te bereiken volstaat alleen groepswinst. Wil Luiten zijn kans op deelname aan The Masters in leven houden en dat is dan ook zijn eerste opdracht. Snelle rekenaars becijferden dat de Nederlander derde moet worden deze week wil hij de top-50 van de wereld - en daarmee Augusta National - bereiken.

Ziggo Sport Golf zendt alle dagen live uit: woensdag, donderdag en vrijdag van 19.00 tot 01.00 uur, zaterdag van 15.00 tot 23.00 uur en zondag van 16.00 tot 23.00 uur.

Complete speelschema

(Foto: Getty Images)