Geen WK voor de koning van het matchplay

Waar is Ian Poulter? Waarom speelt hij op Puerto Rico en niet in Texas?

Waar is Ian Poulter? Waarom speelt hij op Puerto Rico en niet in Texas?

De nummer 199 van de wereld staat een slordige 130 plaatsen te laag om mee te doen aan het WK Matchplay dat deze week in wordt gespeeld.

Poulter won het kampioenschap in 2010 en hij haalde zowel in 2005 als 2013 de halve finales. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn heroïsche optredens in de Ryder Cup.

De nu 41-jarige Engelsman miste het grootste gedeelte van het seizoen 2016 – inclusief de Ryder Cup – door een voetblessure. Op de ranking van de PGA Tour stond Poulter te laag om zijn kaart te behouden.

Maar vanwege die blessure was er nog wel een escape voor hem.

Met een zogenaamde Major Medical Extension kreeg hij de kans om in tien toernooien ruim 347 duizend dollar te verdienen. Opgeteld bij de inkomsten van 2016 komt dat neer op het bedrag dat nodig was om de kaart wel te behouden.

Ian Poulter heeft in zeven toernooien bijna 203 duizend dollar verdiend. Hij moet in zijn volgende drie wedstrijden 144.669 dollar bij elkaar spelen om alsnog een volle kaart voor de rest van het seizoen 2017 te krijgen. Lukt hem dat niet, dan heeft hij slechts een beperkt speelrecht.

Poulter speelt deze week in Puerto Rico. Daar zit drie miljoen in de pot, waarvan drie ton voor de winnaar is gereserveerd. Vorig jaar eindigde hij als derde in dit Open en dat leverde hem 174 duizend euro op.

‘Of ik de toernooien nu anders benader? Ik speel gewoon golf’, zei Poulter aan de vooravond van het Puerto Rico Open dat op de baan van Coco Beach wordt gehouden. ‘Het heeft geen zin om te zitten kniezen en met cijfers bezig te zijn. Feit is dat ik een kaart voor de komende twee jaar krijg als ik hier win en dat is het enige waar ik me nu echt op focus.’

Ziggo Sport zendt het kampioenschap grotendeels rechtstreeks uit.

Live Scoring via website Europese Tour