Luiten zakt verder weg

De Nederlandse nummer een gaat op de wereldranglijst van de 72ste naar de 74ste plaats.

De Nederlandse nummer een gaat op de wereldranglijst van de 72ste naar de 74ste plaats. Aan het begin van het jaar was hij nog 58ste.

Alleen als Joost Luiten komende week heel goed presteert in het Scandinavisch Masters, dan plaatst hij zich voor het U.S. Open, dat van 15 tot en met 18 juni op de baan van Erin Hills in de staat Milwaukee wordt gespeeld.De top-60 van de wereldranglijst van 12 juni - daags na het Lyoness Open in Oostenrijk - kwalificeert zich voor het tweede Major van het seizoen.

Luiten koos er niet voor om op maandag 29 mei in Engeland mee te doen aan de Europese 36-holes kwalificatie voor het U.S. Open, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nicolas Colsaerts, die afgelopen weekeinde gedeeld derde werd in het BMW PGA Championship. Ook drievoudig Major-winnaar Padraig Harrington doet mee op de baan van de Walton Heath Golfclub.

Luiten levert dus in op de wereldranglijst, maar dat geldt natuurlijk niet voor de twee winnaars van afgelopen weekeinde.

Alex Noren stijgt door zijn vijfde overwinning in tien maanden van de dertiende naar de achtste plaats. Daarmee komt het aantal Europeanen in de top-10 op vijf: Jon Rahm is nu negende.

De jonge Spanjaard werd gedeeld tweede in de Dean & Deluca Invitational op Colonial. Kevin Kisner won op de smalle baan in Fort Worth, Texas. Hij gaat op de wereldranglijst van de 45ste naar de 22ste plaats.

Zijn keurige achtste plaats in het Tsjechisch Challenge Open leverde Reinier Saxton naast 4.680 euro ook voldoende punten op om op de wereldranglijst van de 821ste naar de 708ste plaats te gaan.

Nog even terug naar Luiten. Hij was duidelijk - en terecht - niet tevreden over zijn prestatie (24ste) op de West Course van Wentworth, getuige de reactie op zijn website: 

'De conclusie is dat ik gewoon teveel fouten maak vandaag en niet goed genoeg speel om onder par te spelen, laat staan een lage ronde te noteren. Op de laatste vier holes krijg ik mijn spel nog enigszins op de rails met een paar goede ballen, maar de kansen die ik creëer op de greens van zo'n vier a vijf meter benut ik niet omdat de putts niet wilden vallen.'

Omdat er zeven miljoen in  de 'pot' zat, krijgt Joost Luiten toch ruim 62 duizend euro overgemaakt. Op de nieuwe Order of Merit van de Europese Tour is hij nu met 348 duizend euro 38ste.