Spieth wint The Open

Derde Major voor 23-jarige Amerikaan.

Jordan Spieth begon met een ruime voorsprong aan de laatste dag van The Open. In vorm en met drie slagen voorsprong leek de Amerikaan niets te kunnen gebeuren op weg naar zijn derde Major, maar de wedstrijd was nog maar nauwelijks onderweg, of de voorsprong was volledig verdwenen. Binnen vijf holes stonden Spieth en Kuchar weer gelijk en ontspon zich een bloedstollende spannende eindstrijd.

Even leek het erop dat Spieth kopje onder zou gaan na een verschrikkelijke drive op de dertiende hole, maar na een lange discussie met de referees over waar er gedropt mocht worden - het duurde zo'n twintig minuten en hij eindigde ruim op de drivingrange - maakte hij een hele knappe bogey en hoewel hem dat even de leiding kostte, herstelde hij zich snel.

Spieth eindigde birdie, eagle, birdie, birdie, en had aan een tap-in par voldoende voor een 69 - zijn vierde rondje in de zestig en -12 voor de wedstrijd - om zijn eerste claret jug en zijn derde Major op te mogen halen.

'Wow', was het eerste wat Spieth zei nadat hij de beker in ontvangst had mogen nemen. 'Wat een baan, wat een Open, we zijn iedereen - de baan, het publiek, iedereen - heel erg dankbaar. Ik ben mijn caddie heel veel dank verschuldigd. Aan het begin van de ronde zat ik er helemaal niet in en dankzij hem kwam ik weer terug. Ik heb een paar jaar terug al eens een slokje wijn uit deze beker gedronken toen Johnson won. Ze zeiden dat dat ongeluk bracht, maar gelukkig heb ik hem nu. Ik voel me enorm vereerd.' 

Met -12 bleef hij Matt Kuchar drie slagen voor die alleen tweede werd, Li Haotong werd met -6 alleen derde, en Rory McIlroy - na zes holes op donderdag al vijf boven - eindigde - samen met Cabrera-Bello als gedeeld vierde.

Later meer

Einduitslag

Foto: Getty Images