Open spannend tot het einde

Titelverdediger op koers, Woods meldt zich bovenaan

spieth

Als de vierde dag van The Open ook maar half zo mooi wordt als moving day, dan heeft de golfwereld wat om naar uit te kijken. 

Onder vrijwel ideale omstandigheden toonde 'Carnasty' zich van zijn liefste kant. Rondjes in de zestig waren eerder regel dan uitzondering, en wie het vizier op scherp had staan, kon flink onder par gaan.

Dat deden bijvoorbeeld de vroeg gestarte Justin Rose (-64, T13) en  Chris Wood (66, T20) maar zeker ook Tiger Woods (-5, T6) die met een ronde in 65 slagen het publiek op de banken kreeg. De veertienvoudig Majorwinnaar speelde ijzersterk en stond aan het einde van de middag zelfs enige tijd (gedeeld) aan kop van het leaderboard, waardoor de social media nagenoeg ontploften.

Woods was na veertien holes zes onder par voor de dag, en leverde pas op zestien (gemiste green en geen up and down) zijn eerste en enige slag van de dag in. Op achttien had hij alle geluk van de wereld dat zijn drive niet in de waterhindernis belandde, maar zijn lay-up up-and-down par was een uitroepteken achter een uitstekende ronde. 

'Dit was goed, dit was goed', keek Woods na afloop met een goed gevoel terug op zijn ronde. 'Het is even geleden dat ik er zo voor heb gestaan, en eerlijk gezegd wist ik niet of ik ooit nog in deze positie zou komen maar hier ben ik, in positie en met een kans om zondag te winnen. Ik heb er zin in', keek Woods, die in 2008 zijn laatste van veertien Majors won, alvast vooruit naar de dag van morgen.

Als Woods morgen nog zo'n dag heeft dan is hij zeker een van de kanshebbers.

Met een score van -5 na 54 holes staat Woods er weliswaar goed voor, om morgen een kans te maken op de Claret Jug zal hij opnieuw laag - en waarschijnlijker nog lager - moeten gaan, een opdracht die allerminst makkelijk zal zijn. Niet alleen wordt er voor zondag aanzienlijk meer wind verwacht, het leaderboard bevat meer grote namen die aanspraak menen te maken op de hoofdprijs van het oudste Major. 

Zo staan meervoudig Majorwinnaars Zach Johnson en Rory McIlroy net als Woods op -5, staat de in vorm zijde Fransesco Molinari op -6, staat Kevin Chappell op -7 en delen drie man de leiding met -9: Kevin Kisner, Xander Schauffele en niemand minder dan titelverdediger Jordan Spieth.

De drievoudig Majorwinnaar opende de dag met een spectaculaire eagle op de par-4 eerste - de eerste van de week op die hole - en zette daarmee de toon voor de dag. De Amerikaan maakte vier birdies en leverde nergens een slag in op weg naar een ronde in 65 slagen en een goede kans op titelprolongatie al zal ook hij snappen dat de ogen van de golfwereld vooral gericht zullen zijn op de man die een paar groepen voor hem speelt en op jacht is naar zijn vijftiende Major. 

'Ik heb een kans. Dat is alles wat ik op dit moment kan wensen, maar ik heb natuurlijk nog helemaal niets', probeerde Woods het enthousiasme over zijn voorlopige vijfde plaats te temperen.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport