Luiten maakt hole-in-one maar heeft het lastig

Met een 76 (+5) en een gedeeld 95ste plaats is Joost Luiten het PGA Championship niet best begonnen.

Met een 76 (+5) en een gedeeld 95ste plaats is Joost Luiten het PGA Championship niet best begonnen. Er was wel een lichtpuntje: een hole-in-one op de par-3 vierde. De leiding op de lastig spelende baan van Quail Hollow is in handen van Thorbjorn Olesen en Kevin Kisner (-4).

Dat de baan van de Quail Hollow Club heel erg lang is, was bekend, maar de onlangs vernieuwde greens zijn zo hard en snel, dat spelers soms letterlijk met de handen in het haar staan. Hoe hou je bal op de green als je een lang ijzer in je hand hebt? En vervolgens moet je ook nog putten op dat 'linoleum'.

Luiten begon de laatste Major van het jaar op hole-10 en had het direct lastig. Hij maakte bogeys op twaalf en dertien en op zestien ging het helemaal mis: 'Ik sla een goede drive maar de ijzer-3 richting de green pull ik een fractie en eindigt in het water links', aldus Luiten op zijn website. 'Na een drop in het hoge gras pitch ik de bal net over de green en de putt voor dubbel-bogey lipt er net uit. Zo sta je +5 na 7 holes.'

Na de turn maakte de Nederlander nieuwe bogeys op twee en drie, waarmee hij op +7 kwam en het licht leek uit te gaan. Een 'wondertje' op hole vier hielp de Nederlander echter om het schip weer op koers te krijgen. Zijn ijzer-6 stuitte op de 166 meter lange par-3 een paar meter voor de hole en verdween vervolgens in één keer onder de grond.

'Dat was precies wat ik nodig had, want vanaf dat moment begon ik beter spelen. Ik krijg nog goede birdiekansen op vijf, zeven en negen, maar die gingen er helaas niet in. Mijn ronde 76 (+5) heb ik vooral te danken aan de triple op 16. Triple-bogeys zijn dodelijk en onnodig.'

De 31-jarige Bleiswijker begint vandaag op dus +5 en zal een stevige 'move' moeten maken om er ook in het weekend bij te zijn. De projected cutline ligt nu op +3 en een drietal slagen onder par zal dus het doel moeten zijn – een flinke opgave op deze baan. 

Thomas Pieters deed vorige week nog mee in de kop van het leaderboard, maar de ene week is de andere niet: hij ging met een 79 (+8) hard onderuit. Onze zuiderburen kunnen hun geld dus beter op Nicolas Colsaerts zetten, maar ook die moet na een 75 (+4) aan de bak om zijn verblijf te verlengen.

De Deen Thorjorn Olesen en de Amerikaan Kevin Kisner leiden op -4 vooralsnog de dans in het 99ste PGA Championship, gevolgd door een groepje op -3 met onder andere U.S. Open-kampioen Brooks Koepka. Ook Paul Casey (-2) zit weer goed in de buurt, terwijl Rickie Fowler (-2) een triple bogey knap wist weg te werken met zes birdies.

Jordan Spieth heeft zijn kans op de 'career grand slam' nog niet verpruts, maar zal niet tevreden zijn met zijn openingsbod van 72 slagen (+1), waarmee hij gedeeld 33ste staat. Vooral de putter, normaal gesproken zijn dodelijkste wapen, liet het afweten op de razendsnelle greens. Rory McIlroy, die al twee keer won op Quail Hollow, kwam tot dezelfde score.

Ernie Els (80) en Phil Mickelson (79) wisten in hun 100ste Major – waarmee ze tot een exclusieve club van slechts dertien spelers behoren – vooralsnog geen potten te breken.

Leaderboard