Luiten schiet tekort in PGA

Hoewel nog niet iedereen de tweede ronde heeft afgemaakt, is het duidelijk dat Joost Luiten de cut gaat missen.

Hoewel nog niet iedereen de tweede ronde heeft afgemaakt, is het duidelijk dat Joost Luiten de cut gaat missen in het laatste Major van 2017.

De enige Nederlander in het 156 man tellende veld speelde de tweede ronde in 73 slagen voor een totaal van 149, zeven boven par. De cut komt zaterdagochtend waarschijnlijk op vijf boven par te liggen.

Luiten maakte vrijdag drie birdies en vijf bogeys op de lange par-71 baan van Quail Hollow. Daarmee komt het aantal holes waarop hij slagen won op slechts vier, inclusief de ace op vier van donderdag. Die was heel bijzonder, omdat bijna alle spelers kritiek hebben op de green van deze nieuwe hole.

‘Heel teleurstellend om de cut te missen in een major, maar ik merk gelukkig wel dat mijn lange spel weer steeds iets beter wordt’, schreef Luiten op zijn eigen website. ‘Ik heb op een heel erg lastige baan veel goede ballen geslagen. Dat is positief, maar nu overheerst natuurlijk de teleurstelling.’

Feit is dat de nummer 86 van de wereld het hele jaar al niet of nauwelijks in vorm geweest en je beperkingen – al dan niet tijdelijk – worden in Majors uitvergroot.

In twee dagen tijd sloeg Joost Luiten niet meer dan achttien greens op de parkbaan bij Charlotte, North Carolina.

De verfijnde Amerikaanse statistieken (Strokes Gained) laten zien dat de Nederlander met name ‘off the thee’, ‘tee to green’ en ‘round the green’ te veel slagen verspeelde ten opzichte van de rest van het veld: in totaal 5,392.

Zoals gezegd is nog niet iedereen klaar met ronde twee van het 99ste PGA Championship. Door een onderbreking van 1,43 uur vanwege een ‘dangerous weather situation’, kwam men op Quail Hollow uiteindelijk daglicht te kort. Om 20.11 uur was het te donker geworden.

De 25 mannen die nog een paar holes moeten spelen, worden om 7.30 uur (13.30 uur in ons land) terug in de baan verwacht. Zoals het er nu naar uit ziet, begint de derde ronde rond 10.00 uur (16.00 uur). Er wordt door iedereen vanaf de eerste tee gestart, maar wel in drieballen. De leiders slaan om ongeveer 20.00 uur af.

Vooralsnog staan Kevin Kisner en Hideki Matsuyama eerste. Na ronden in respectievelijk 67 en 64 slagen staan zij op acht onder par. Matsuyama won vorige week na een sublieme laatste ronde (61) het Bridgestone Invitational.

Van de spelers uit de top van de wereldranglijst staat Matsuyama (derde) er het beste voor.

Dustin Johnson (+2). Jordan Spieth (+3), Rory McIlroy (+2) en Sergio Garcia (+8) zijn de andere mannen uit de top-5 van de wereldranglijst. De eerste drie moeten een briljant weekend hebben en Garcia kan naar huis.

Jason Day, winnaar in 2015, doet het tot nu toe uitstekend. Hij staat na 36 holes derde. Met zes onder heeft hij slechts twee slagen achterstand op de leider.

Wie het ook goed deed: Francesco Molinari. De Italiaan verbeterde met een 64 net als Matsuyama het baanrecord voor een totaal van -5. Hij staat samen met de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en de Amerikaan Chris Stroud – die nog vijf holes moet spelen – gedeeld vierde.

Ziggo Sport Golf zendt de derde ronde van 20.00-0ngeveer 1.00 uur live uit.

Tussenstand en vanaf 13.30 uur Live Scoring

Foto boven: Joost Luiten slaat de bal op de korte vierde uit de bunker. Donderdag maakte hij hier een ace, nu een bogey. (Getty Images)