Luiten: met Albatros naar top

Unicum voor Luiten

Een driver en een ijzer 4 van 227 yards, meer had Joost Luiten niet nodig op de par-5 elfde op Valderrama. Zelf zag de Nederlandse nummer 1 niet eens wat er gebeurde, maar dat hij de bal goed raakte, had hij wel gevoeld. Pas toen het applaus vanachter de hoger gelegen green opsteeg, besefte Luiten dat hij een waar kunsstukje had uitgehaald.

Een albatros. In twee slagen van tee tot de bodem van de cup op een par-5 van 509 meter.

Voor Luiten was het de tweede keer dat hij maar twee slagen nodig had op een par-5. Eerder deed hij dit al eens in Zuid-Afrika, in 2014, en opvallend genoeg holede Luiten de bal toen ook uit met een ijzer4.

Het hielp de Nederlandse nummer 1 in een klap (twee...) van een plaats kort achter de leiding, naar de eerste plaats in Spanje, een voorsprong die nog groter werd toen hij op de par-3 twaalfde bijna een hole in one maakte en in elk geval eenvoudig birdie. 

De drie slagen voorsprong die Luiten op enig moment had, kon hij echter niet vasthouden. Na bogeys op vier en tien voor de albatros, leverde hij ook slagen in op vijftien (gemiste green en geen up and down) en zeventien (bunker van de tee, derde slag voor het water gehouden en geen up and down) voor een dagtotaal van een onder par (70) en een toernooitotaal van zes onder par. 

Net als na de eerste ronde is Joost Luiten na 36 holes leider in Spanje. Robert Rock, Scott Jamieson en Sergio Garcia volgen op -5 terwijl de cut maar liefst op +4 lag. 

Waar de albatross bijzonder, maar niet uniek was, is de koppositie bij het ingaan van het weekend dat wel. Ondanks zijn vijf zeges voerde Luiten het veld nooit aan na 18 én na 36 holes.

 'Ik ben tevreden over mijn spel. Hopelijk kunnen we ook een goed weekend hebben en wie weet kan ik hier winnen, al weet ik dat er nog heel veel golf te spelen is. Maar ik ben hier al eens tweede geworden en de baan ligt me. Het is nu zaak mijn focus te behouden en morgen nog een goede ronde neer te leggen.' 

(Foto: Getty Images)