The Belgian Knockout: Afslag Op Rinkven

Rinkven International Golf Club is vanaf vandaag gastheer van The Belgian Knockout. Golfers Magazine bezocht de baan alvast.

bko

Door het gastheerschap van de Belgian Knockout ligt er plots een Europese Tour-baan net over de grens en onder de rook van Antwerpen. Maar ook zonder die accolade is Rinkven International Golf Club een baan die je echt eens moet spelen.

We bezochten de Rinkven International Golf Club wel vaker. Wie niet, zouden we bijna zeggen? We speelden er weleens een potje matchplay, volgden er wedstrijden van de Challenge Tour en de LETAS, en beleefden er misschien wel een van onze mooiste golfdagen ooit. Na een ronde met goede vrienden zaten we uren op het terras, vertelden sterke verhalen, aten, dronken, lachten en sloten daar en op dat moment Rinkven voor altijd in ons hart. Dus toen Pieters Productions bekendmaakte dat de Belgian Knockout op de baan in Schilde zou worden gespeeld, kon dat direct op onze goedkeuring rekenen. Alleen... voor Afslag Op was Golfers Magazine er nog nooit. Hoog tijd om die omissie goed te maken.

Rinkven, zoals de baan kortweg wordt genoemd, ligt zo'n dertig kilometer ten zuiden van de grenspassage bij Hazeldonk. Een klein half uurtje rijden over de E19. Dat wil zeggen, als het verkeer op weg naar Antwerpen niet weer eens muurvast staat op de tweebaansweg. Omrijden is nauwelijks een alternatief – en bij het inrijden van de file eigenlijk altijd te laat – dus neem het motto dat een gewaarschuwd mens voor twee telt ter harte, en calculeer wat extra reistijd in. In het ergste geval arriveer je wat te vroeg op Rinkven. Nou en? Nog een kopje koffie, op je gemakje naar de drivingrange, wat kort spel oefenen... er zijn ergere dingen om de tijd mee te doden voor je de baan in gaat.

Maximale handicap

Wélke baan je ingaat hangt af van de dag die je geboekt hebt. Twee parcours van achttien holes liggen er en de North Course en de South Course doen om de week dienst als ledenbaan en als gastenbaan. Als je de ene óf de andere baan per se wilt spelen doe je er verstandig aan dat van tevoren telefonisch na te gaan, wij konden het in elk geval niet vinden toen we op de website op zoek gingen naar deze informatie. (Naschrift redactie, het is wel degelijk te vinden op de website.)

Op de dag van ons bezoek blijkt de North Course de baan voor greenfeespelers te zijn. Een fijne lus, maar het ontneemt ons wel de kans de signaturehole van de baan te spelen. De par-3 elfde van van de South Course gaat volledig over het water en daarbij moet de boom die op een klein eilandje voor de green staat ontweken worden. Tijdens het BKO wordt deze hole natuurlijk wel gespeeld: de heren professionals spelen een combinatie van de North en de South Course.

De handicaplimiet om te mogen spelen ligt op 36 voor weekdagen en 28 voor het weekend. Het zal voor de snelheid van spelen zijn want ook met een hogere handicap kun je je prima vermaken op Rinkven. Ja, er staan veel bomen op de baan, maar de fairways zijn over het algemeen breed en als je wél tussen de bomen ligt, kun je meestal prima terug naar de fairway. Zéker als de werkzaamheden voor de BKO zijn afgerond. De ondergroei wordt goed opgeruimd en hier en daar wat uitgedund, dus de kans dat je je bal vindt én kunt spelen is groot. Waarmee we niet willen zeggen dat je aan wild om je heen meppen per se verstandig doet. Het is fijn dat je vrijwel altijd kunt ontsnappen, de green halen lukt toch echt het best vanaf het veilige midden van de fairway en een driver van de tee is daarvoor niet altijd de beste club. Het moet immers wel leuk blijven. Als dat niet lukt ben je daar toch echt vooral zelf verantwoordelijk voor. De rust, de holes, de mensen, Rinkven heeft alles in zich voor een fijn rondje golf. Het is echt niet voor niets dat op weg naar de eerste tee van Noord een bordje staat met de tekst dat we vooral moeten genieten.

Goed mikken

De par-4 eerste geeft daartoe direct alle kans en laat ook vrij goed zien wat je kunt verwachten. Een redelijk brede fairway, links een vrij dicht bos, rechts een smal rijtje bomen dat niet in het spel hoeft te komen en een grote boom links voor de entree naar de green die ook nog eens bewaakt wordt door een partij bunkers. Op de tee van de tweede hole zie je rechts de meer dan manshoge struiken waar in het bloeiseizoen (mei, juni) de zo typerende rododendrons bloeien, al is het verstandiger je aandacht te richten op je teeshot. Precies in het landingsgebied is de fairway behoorlijk smal. Op de par-4 vierde is het juist weer de green die de hole 'tricky' maakt. Vanaf de fairway gezien helt de green naar je toe waardoor hij nog redelijk groot lijkt, maar eenmaal aangekomen bij het puttingoppervlak blijkt hij nauwelijks twaalf passen breed en 25 diep. Goed mikken dus.

Hole zes, een par-4 van 360 meter met stroke-index 2, valt al op door de tee. Alle kleuren, Rinkven heeft er vier, bevinden zich op dezelfde strook gemaaid gras en de totale lengte van de teeing ground bedraagt daarmee zo'n vijftig meter. Hoe vaak kun je zeggen dat je tijdens je rondje vanaf rood van dezelfde tee speelt als de heren doen vanaf de backtee?

Rinkven is geen bijzonder lange baan. Vanaf wit staat er voor Noord 5997 op de kaart, terwijl rood met 4945 meter net de vijf kilometer niet haalt. Noord is daarmee een fractie langer dan Zuid, die dan ook een par-71 is, in plaats van de par-72 van de buurman. De langste par-5 van de lus die wij spelen is vanaf geel 455 meter, wat de longhitter er toe zou kunnen verleiden 'er voor te gaan'. Hij (altijd een hij natuurlijk...) doet er dan echter wel goed aan het baanboekje even grondig te bestuderen. Zo staan er op zo'n vijftig meter voor de green van hole zeven (455 meter) zowel links als rechts forse bomen en ligt de green grotendeels verscholen achter een flinke bunker. De par-5 negende (455 meter) is een dogleg naar links waarbij je de bal met een draw door de bocht moet zien te manoeuvreren wil je inderdaad een kans hebben in twee slagen voor de green te gaan. De knik van de hole ligt op zo'n 210 meter waardoor nog een heel eind naar de vlag overblijft als je deze slag niet beheerst. Aan de andere kant... het is niet voor niets een par-5...

De back-nine begint direct voor het clubhuis, pal naast de achttiende greens van beide lussen, en de kans dat je op een zonnige dag de ogen van de gasten op het terras en andere spelers in je rug voelt branden is groot. Het nieuwe clubhuis heeft een groot terras en ramen die van grond tot dakrand komen en de kans op kijkers is daarmee groot. Paniekeer niet van deze plotse drukte: na de afslag op de par-4 tiende keert de rust al snel terug. De 36 holes van Rinkven International Golf Club bieden ruimte genoeg om iedereen in alle kalmte door de baan te laten gaan. Al geldt dat natuurlijk niet voor de deelnemers aan de Belgian Knockout. Wie hier wil winnen zal zijn beste beentje voor moeten zetten.

Praktisch

Rinkven International Golf Club

Adres St. Jobsteenweg 120, 2970 Schilde (B)

Reserveren (0032) (0) 3 380 12 80

Handicapvereiste 36 (week) 28 (weekend)

Website www.rinkven.be

Greenfee week € 85,- weekend € 100,-

Baan 36 holes, par-72 Geel 5667 meter, Rood 4945 meter (North)

(Dit artikel stond eerder ook in Golfers Magazine 3. Nog geen abonnee van Golfers Magazine? Sluit dan hier een abonnement af)

Afslag op
  • Koen Suyk