Huizing onder par, Lafeber in achterhoede

Ondanks een matige start wist Daan Huizing als enige Nederlander een score onder par binnen te brengen op Rinkven

huizing

'Nee, na vijf holes had ik zeker niet gedacht dat ik onder par zou eindigen, al wist ik ook dat ik goed speelde en dat ik - als ik geduldig zou blijven - ook nog kansen ging krijgen', keek Daan Huizing kort na zijn ronde terug op een matige, maar niet fatale, start.

De man uit Soest maakte drie bogeys op zijn eerste vijf holes en moest vanaf dat moment direct in de achtervolging. 

'Als je op deze baan net uit positie bent wordt het meteen moeilijk en dat is wat daar gebeurde. Het waren geen hele slechte ballen, maar je komt hier niet snel weg met foutjes, ook met kleintjes niet. Maar wat ik zeg, het is ook een baan waarvan je weet dat als je geduldig blijft, je posities blijft vinden, dat de kansen dan vanzelf komen.'

Dat is precies wat gebeurde na die start. Nog voor de turn had Huizing twee van de drie ingeleverde slagen terug, en na de turn ging hij onverdroten voort met birdies op een, drie en vier. Daar bleef het ook bij, al hadden het er makkelijk nog een paar minder kunnen zijn, zo erkende hij zelf ook.

'Ik heb nog wel wat kansen gehad, vooral die drieputt op par-5 vijfde was jammer. Ik sloeg daar een heerlijk ijzer-4 naar binnen, maar profiteer daar niet van. De bogey op de laatste hole was zeker ook jammer. Het was geen goede slag - je wil de vlag daar echt niet links aanvallen - en ik krijg ook nog een ongelukkige bounce waardoor ik onder een boom eindig. Maar goed, met -1 sta je er gewoon goed bij. Het is hier tenslotte in eerste instantie zaak gewoon de cut te halen, daarna beginnen we echt weer op nul. Al heb ik wel gehoord dat de beste zestien een soort voorsprong krijgen voor het geval het gelijk is na negen holes. Dat ga ik zo nog maar even uitzoeken want dat zou nog wel wat extra's zijn om voor te spelen.'

Het is een manier van naar het leaderboard kijken waar Maarten Lafeber niet mee bezig zal zijn. De Nederlandse routinier wist op de eerste dag op Rinkven geen enkele birdie te maken, maar zette daar wel drie bogeys en een dubbele bogey tegenover voor een ronde in vijf boven par en een plaats in de achterhoede.

'Het is heel simpel, het was gewoon niet goed vandaag. Punt. Van tee tot green niet en dan wordt het moeilijk scoren. Waar dat aan ligt? Dat ik niet goed genoeg speel op dit moment. En een gebrek aan ritme speelt zeker ook een rol. Dit is pas mijn vierde toernooi van het seizoen en ik merk dat ik er echt weer even in moet komen. Ik heb wel het gevoel dat als mijn lange spel even gaat lopen dat het dan snel beter kan gaan en dat een plek in het weekend ook nog tot de mogelijkheden behoort. Allen moeten er dan wel birdies vallen morgen want zonder birdies is het wel heel lastig om te klimmen op het leaderboard. 

De gastheer kende ook een lastige dag. Thomas Pieters kwam, aangemoedigd door hordes landgenoten, niet tot een score onder par. Met drie bogeys en een birdie tekende hij voor een ronde in twee boven par, waarmee hij vooralsnog eveneens aan de verkeerde kant van de cutline staat.

Maar er is ook nog goed nieuws voor onze zuiderburen. Met birdies op zijn laatste drie holes voegde Thomas Detry zich brutaal bij de leiders op -4, terwijl ook Nicolas Colsaerts er vooralsnog prima voor staat op -3 (T8)

Lees hier over de ronde van de andere Nederlanders

Leaderboard

Afslag op
  • Golfsupport