Nog niet beslist

Europa gaat de singles van de 42ste Ryder Cup Matches in met een 10-6 voorsprong. Maar er is zeker een kans op een Amerikaanse comeback.

Molinari en Fleetwood

Zes jaar geleden stond Team USA op Medinah na de fourballs en foursomes met 10-6 voor. De singles op de parkbaan bij Chicago leken een formaliteit voor de equipe van captain Davis Love.

Maar Europa vocht terug op zondag en won uiteindelijk met 14,5-13,5.

‘The Miracle of Medinah’ is nog steeds iets waar Europese spelers en fans met genoegen aan terugdenken.

Op Le Golf National beginnen de Amerikanen nu met een 10-6 achterstand en als je de statistieken sinds 1985 – het begin van de Europese dominantie – erbij pakt, dan zie je dat ‘wij’ maar één keer verloren als er op de eerste twee dagen tien of meer punten werden behaald. Dat gebeurde in 1999, in de VS, op Brookline.

Maar in 1987 (Muirfield Village), 1997 (Valderrama) en 2006 (K Club) werd de Ryder Cup door Europa gewonnen. De kans dat Amerika voor het eerst sinds 1993 op Europese bodem wonnen, is klein, maar als je zag hoe het team van Jim Furyk zaterdagmiddag tot 2-2 kwam in de foursomes en hoe sommige Europeanen het lastig hadden (McIlroy, Noren), moet weten dat er zondag nog van alles kan gebeuren.

Justin Rose en Stenson moesten heel diep gaan om op zeventien van Johnson en Koepka te winnen (2 en 1) en Francesco Molinari en Tommy Fleetwood (foto boven) waren gelukkig weer briljant.

Weer ijzersterk: Stenson en Rose

‘Moliwood’ won voor de vierde keer (5 en 4) en opnieuw was Tiger Woods het slachtoffer. Het was nederlaag nummer drie voor de man, die vorige week nog zo glorieus triomfeerde, tegen de Engelsman en de Italiaan.

Opmerkelijk: Molinari en Fleetwood hebben deze week de achttiende alleen in de oefenronden gespeeld. Hun vierde zege is een record voor de Europeanen. Nog nooit behaalde een combinatie zoveel punten.

Even stond Europa op 10-4, maar het was duidelijk dat de Amerikanen de andere twee partijen gingen winnen.



Bubba Watson en Webb Simpson klopten Sergio Garcia en Alex Noren met 3 en 2. Jordan Spieth en Justin Thomas waren met 5 en 3 veel te sterk voor Ian Poulter en Rory McIlroy.

Watson - op de rug gezien - speelde zaterdag net als Simpson uitstekend

De stand van 10-6 was het besluit van een enerverende zaterdag, die Europa was begonnen met het winnen van drie van de vier fourballs (8-4 tussenstand). Maar de Amerikanen voorkwamen dus 's middags det singles echt een formaliteit zouden worden.

‘De Verrassing van Versailles’ behoort dus nog altijd tot de mogelijkheden.

Niet alleen omdat Amerikanen vaak beter spelen als ze ‘verlost’ zijn van het juk van de fourballs en foursomes, maar ook omdat Europa een paar spelers heeft die niet in vorm zijn. Dat geldt ook voor Team USA, maar toch.

Voor het team van Thomas Bjørn geldt dat het geheel de eerste twee dagen beter was dan de som der delen. Spelers die niet goed waren, werden meegesleept door hun partners en hadden – in de fourballs – het geluk dat de ander wel de holes kon winnen.

Europa heeft zondag – vanaf een uur of twaalf – 4,5 punten uit de twaalf singles nodig om de Ryder Cup te heroveren. Dat zou dan de veertiende zege in de historie zijn.



Amerika gaat op de slotdag voor overwinning nummer 27. Daartoe moeten de mannen van captain Jim Furyk 8,5 punten pakken. Als ze op acht blijven steken, dan behouden de Amerikanen de Ryder Cup omdat ze titelverdediger zijn.

Een 14-14 draw kwam twee keer eerder voor: in 1969 op Royal Birkdale en in 1989 op The Belfry.

Alle uitslagen

Later meer

Tour
  • Getty Images