Nieuwe opzet jaarranking Europese Tour

Net als in de VS gaat het in het seizoen 2019 niet om geld, maar om punten.

Vlag

Het KLM Open 2018 had een prijzengeld van 1,8 miljoen euro en leverde 2,1 miljoen te verdelen punten voor de jaarranglijst – met die verschrikkelijke naam: Race To Dubai – op. Het verschil? Het gevolg van de beslissing om tot een transformatie naar de Amerikaanse dollars te komen.

Omdat de verschillen in prijzengelden de laatste jaren echter wel heel groot waren geworden, vond de Tour het belangrijk om een systeem te introduceren dat een betere graadmeter voor de prestaties kan worden genoemd.

In het Mauritius Open kon afgelopen seizoen een miljoen euro worden verdeeld en in The Open tien miljoen dollar. Voeg daarbij de Rolex Series, waarin elk toernooi goed is voor een prijzenpot die gevuld is met zeven miljoen dollar en de verschillen zijn aanzienlijk. Te aanzienlijk, vindt de Europese Tour.

En dus is er een puntensysteem bedacht dat ook spelers die niet in de (meeste) grote toernooien komen in staat te stellen in de rest van het seizoen de nodige punten te verdienen. Volgens de Europese Tour heeft het nieuwe systeem echter niet of nauwelijks invloed op wie in de top-10 of de top-20 van de jaarranglijst gaat finishen. 

Op de PGA Tour wordt voor de FedEx Ranking al een paar jaar met punten in plaats van dollars gerekend. Daar wordt echter met een vast aantal punten voor reguliere toernooien gewerkt.

Het KLM Open – zie ook het overzicht op de site van de Europese Tour – zou op basis van het prijzengeld van de editie 2018 in de op een na laatste categorie terecht komen. Daarin kunnen 2.750 punten worden verdiend.

Op de nieuwe kalender van de Europese Tour staat echter dat het KLM Open 2019 een prijzengeld krijgt van twee miljoen euro – ruim tien procent meer dus. Dat heeft echter geen gevolgen voor de puntencategorie. Zouden organisator TIG Sports en hoofdsponsor KLM naar categorie 3 willen gaan, dan moet het prijzengeld naar ongeveer 2,2 miljoen euro stijgen.

In de wedstrijden van Rolex Series (categorie 7) staat de teller – afhankelijk van het prijzengeld – op 7.000, 7.500 of 8.000 punten. In de World Golf Championships zijn er dat 9.000 en in de vier Majors 10.000.



Het Hong Kong Open van deze week heeft een prijzengeld van twee miljoen dollar en 2.750 rankingpunten. De winnaar krijgt natuurlijk een mooie cheque maar ook 460 punten. De nummer twee wordt 305 punten ‘rijker’ en de nummer drie 172. De nummer laatste (65ste) van de spelers die de cut halen krijgt 6,9 punten.

Afslag op
  • Golfsupport.nl