Dan Jenkins – Afscheid van een legende

Dan Jenkins is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de grootste golfjournalisten aller tijden.
Dan Jenkins

Journalisten schrijven niet over journalisten. Alleen in heel bijzondere gevallen. En Dan Jenkins was een bijzonder geval.

Hij werkte voor kranten in Texas, voor Sports Illustrated en – sinds 1985 – voor Golf Digest.

Golfers Magazine heeft in de loop der jaren tal van zijn beschouwingen, columns en terugblikken op Majors gepubliceerd. Zijn scherpe blik, zijn scherpe pen en zijn scherpe humor waren ongeëvenaard.

Honderden Majors heeft Jenkins voor zijn bladen verslagen. Een opvallende verschijning in het perscentrum, als je wist wie hij was. Wel, iedereen wist wie hij was. Kijkend door een te grote bril, met altijd een pet op het hoofd en de perskaart goed zichtbaar. Alsof Jenkins zich nog moest identificeren bij de suppoosten.

Als schrijver uit een onbeduidend golfland liet je het wel uit je hoofd om Jenkins ‘zo maar’ aan te spreken. Wat had je hem te melden?

En toch was daar in september 1996 een spontane ontmoeting. In het perscentrum van de Presidents Cup bij Washington DC zag hij mij in een nieuw golfboek kijken: Presidential Lies, over golfende bewoners van het Witte Huis.

‘Dat boek ken ik niet’, zei hij. ‘Mag ik even?’

Dan Jenkins bladerde het werk even door, vroeg wie ik was (‘Een Hollander bij de Presidents Cup? Heeft je baas te veel geld?’), maar al snel was zijn aandacht getrokken door rumoer.

Tal van collega’s pakten hun spullen. Presidents Cup of geen Presidents Cup, de jonge Tiger Woods - nét pro geworden - stond er na de tweede dag van de Quad City Classic (…) in Illinois goed voor. Hij dreigde zijn eerste toernooi te gaan winnen.

Voor veel collega’s was het nu de vraag hoe snel je in Illinois kon komen. En niet met hoeveel punten verschil Team USA zou gaan winnen.

Jenkins was toen al een man van rust en kalmte. Hij dacht er niet over om zijn biezen te pakken. Maar toch was hij benieuwd hoe de 20-jarige Tiger het zou doen.

Hij keek mij glimlachend aan: ‘Son, I think you and I are in the wrong city’.
 

Op de website van Golf Digest staat een prachtig verhaal over Dan Jenkins. Verplichte stof voor iedereen die golf serieus neemt.

Laatste nieuws