Hoofdklasse Dames - Speelronde 7

De Pan en Haagsche vallen buiten de boot
ngf hoofdklasse

Van onze speciale verslaggever

Revolutie in de hoofdklasse bij de dames. Op de slotdag van de competitie zijn de grootmachten De Pan en de Haagsche buiten de boot gevallen. Niet zij, maar de ‘kleinere’ teams van Houtrak en de Noord Nederlandse plaatsten zich voor het beslissende toetje van de hoofdklasse. En dat is een opmerkelijke uitkomst.

Het is een ontknoping die niemand had voorzien. Zelfs op de laatste speeldag zou het nog wel goed komen met zowel De Pan als de Haagsche, beide al jaren vaste gasten in de kruisfinales. Maar het liep allemaal iets anders. De Pan ging onderuit tegen de Eindhovensche, terwijl de Haagsche sneuvelde tegen de Noordwijkse. En dat konden ze allebei net niet gebruiken.

Houtrak is opeens de verrassende winnaar in de eerste damespoule. Het team van coach Floris Vos had zoals verwacht weinig moeite met de Rosendaelsche (13-5) en verzekerde zich daarmee in ieder geval van een plaats bij de laatste vier. Dat betekende voor de Rosendaelsche meteen degradatie uit de hoofdklasse.

Tweede ticket

Achter de ploeg uit Halfweg speelde zich een directe strijd af om het tweede ticket voor de kruisfinales. De Pan had daarvoor de beste papieren, want een punt meer dan de Eindhovensche.Maar op de Noordwijkse namen de Brabantse dames al na de foursomes het voortouw. Die marge van twee punten (4-2) werd in de singles vervolgens verrassend en snel uitgebouwd. De Pan-kopvrouw Zhen Bontan kwam er nauwelijks aan te pas tegen Lieve van Veggel, die al na de veertiende klaar was (5&4). Chloë Schreurs voegde nog een punt toe, waarna Daphne Zeedijk met 2&1 won van Noa van Beek.

Dat waren bij elkaar vijf punten, waardoor een gelijkspel al zeker was. Dat was voor de Eindhovensche echter te weinig. De zeges van caroline Karsten en Bo van Tellingen boden De Pan vervolgens weer perspectief, maar alle goede vooruitzichten verdampten in de laatste partij, waarin Philippine Ceulemans ruim Fleur van Beek klopte (5&3). Daarmee viel het doek voor De Pan, dat het in deze beslissende wedstrijd moest doen zonder Romy Meekers.

De partij tussen Amelisweerd en het al gedegradeerde Almeerderhout ging nergens meer om. Amelisweerd won met minimaal verschil (10-8) en sluit daarmee de competitie af als vijfde.

Verrassing

In de andere poule ook een verrassing van jewelste. Daar was de Haagsche tot twee weken geleden nog onaantastbaar, maar nu de kruitdampen van de poulewedstrijden zijn opgetrokken, valt de club uit de residentie ineens buiten de kruisfinales. Het verlies van deze week tegen de Noordwijkse (13-5) kon gebeuren. De nederlaag van twee weken terug tegen Princenbosch blijkt nu echter een heel dure.

Op Wouwse Plantage nam de Noordwijkse in de foursomes al een 4-2 voorsprong. Myrte Eikenaar en Danique Stokmans gaven de Haagsche nog de leiding, maat de volgende twee partijen gingen naar de Noordwijkse, die twee weken terug zo plotseling al het ticket voor de kruisfinales bemachtigde.

In de singles ging het vervolgens hard. Mayka Hoogeboom versloeg Myrte Eikenaar (3&2), terwijl Tessa de Bruijn won van Annemiek Dompeling (5&4). Het puntje dat Daphne van Son binnenbracht tegen Danique Stokmans betekende dat de Haagsche zich niets meer kon permitteren. Carlijn de Graaf haalde voor de Haagsche twee puntjes terug, maar dat bleek vergeefs. De zeges van Zoë van Vliet en Fleur Stigter velden het vonnis over de Haagsche, die mag toekijken als de landstitel wordt verdeeld.

Noord Nederlandse

Bij die laatste vier schaart nu ook de Noord Nederlandse zich. De club uit Glimmen profiteerde volop van het verlies van de Haagsche door zelf zoals verwacht de reserves van de Eindhovensche te kloppen. Dat gebeurde met ruime cijfers (16-2), waardoor uiteindelijk het puntensaldo uitviel in Gronings voordeel. Zowel de Noord Nederlandse als de Haagsche verzamelde acht punten uit zes wedstrijden, maar het saldo van de noordelijke club (+32) was ruim beter dan dat van de Haagsche (+20).

Princenbosch sloot de competitie prima af met aan maximale zege (18-0) op Semslanden, dat na één seizoen op het hoogste niveau weer terugkeert naar de eerste klasse.

De kruisfinales worden met de teams van Houtrak, de Eindhovensche, de Noordwijkse en de Noord Nederlandse in het weekeinde van 25 en 26 mei gespeeld op de baan van de Stippelberg.

Laatste nieuws