Solheim Cup: de strijd gaat gelijk op

De foursomes en fourballs zijn achter de rug, en op Gleneagles is de stand tussen Europa en Amerika gelijk: 8-8.
Solheim Cup: de strijd gaat gelijk op

Van onze speciale verslaggever op Gleneagles.

Dag 2 van de Solheim Cup is achter de rug, en de strijd tussen Team USA en Team Europe is nog lang niet beslist. Had Europa na de eerste ronde foursomes en fourballs nog een lichte voorsprong, op de tweede dag trok Amerika de stand gelijk.

Voor de Nederlandse Anne van Dam was het zaterdag beslist geen makkelijke dag. Voor geen van de speelsters in het veld overigens - de weersomstandigheden lieten zich nog het best omschrijven als typisch Schots: frisjes, een stevige wind en in de middag gestage regen. ‘Het was niet makkelijk vandaag’, aldus Van Dam na afloop. ‘We hadden graag een punt of een half punt binnengebracht, maar het liep anders. Ik had niet mijn beste spel vandaag, al het had beide kanten op kunnen vallen. Zij deden het net wat beter dan wij vanmiddag.’

Het slechte weer had op papier een klein voordeel kunnen betekenen voor de Europeanen, die over het algemeen wat beter bekend zijn met wind en regen aan de overkant van het kanaal. Maar Team USA bewees op Gleneagles dat ook zij overeind kunnen blijven in barre omstandigheden.

Hoewel Van Dam zaterdagochtend in de foursomes furieus van start ging met Anna Nordqvist aan haar zijde, waren het hun Amerikaanse tegenstanders Morgan Pressel en Marina Alex die er met de winst (2&1) vandoor gingen. Net als op dag 1 leek Van Dam alles stevig onder controle te hebben: Anna Nordqvist en zij liepen na zes holes uit naar een voorsprong van 4 up. De wedstrijd kantelde echter na de zevende. De Amerikanen kwamen steeds beter in hun spel en werden sterker, terwijl Anne en Anna wat steken lieten vallen. Het momentum was voor de Amerikanen, die vlak voor de turn een offensief inzetten en vijf holes op rij wonnen. Vlak voor het einde pakte Europa nog een hole terug, maar aan het slot trokken de Amerikanen aan het langste eind.

Van Dam was maar iets meer dan een half uur pauze gegund, voor ze zich weer op de tee voor de fourballs moest melden. Net als op dag 1 ging Van Dam van start met de Noorse Suzann Pettersen. De Zweedse routinier zat beter in haar spel dan op vrijdag, toen het Van Dam was die de kar trok. Dit keer slaagde Pettersen er wel in om haar stempel op de match te drukken. Na een wat wankele start, waarin de Amerikaanse speelsters Brittany Altomare en Annie Park al snel op een voorsprong van 2up kwamen, was het Pettersen die een paar birdies aaneen reeg. Dit was echter niet voldoende, want Altomare en Park lieten geen steken vallen en konden de aanval goed pareren. De partij ging door tot achttien, waar de Amerikanen genoeg hadden aan een halve om de partij te winnen.

Namens Europa brachten de duo’s Celine Boutier/Georgia Hall en Jodi Ewart Shadoff/Caroline Masson zaterdagmiddag respectievelijk een win en een halve binnen, waarmee de tussenstand op 8-8 kwam. De stand is gelijk, al heeft Team USA slechts zes punten nodig om de Solheim Cup te behouden, terwijl Europa er 6,5 nodig heeft om te winnen.

Leaderboard

Laatste nieuws