Overtuigend debuut Van Dam

In de fourballs met routinier Suzann Pettersen verdiende Anne van Dam haar eerste punt in de Solheim Cup. Europa leidt met 4,5 – 3,5

Overtuigend debuut Van Dam

De eerste slag in de Solheim Cup 2019 was voor Europa, dat de foursomes in de ochtend met 2,5 tegen 1,5 wist te winnen.

Anne van Dam moest tot de middag wachten om in actie te komen, maar toen was ze er ook helemaal klaar voor. De Nederlandse rookie was gekoppeld aan de 38-jarige routinier Suzann Pettersen en moest het opnemen tegen Danielle Kang en Lizette Salas.

Pettersen speelt in Schotland haar negende Solheim Cup, maar het was Van Dam die vanaf het begin de kar trok in de eerste partij van de middagronde.

Met een par op de eerste speelde ze de zenuwen meteen weg en het was voldoende om Europa 1 up te brengen. Vervolgens maakte de Nederlandse birdies op zes, zeven en negen, zodat het Europese duo bij de turn al een comfortabele voorsprong van 4 up had.

De Amerikanen beten zich echter vast in de wedstrijd en lukte het Van Dam en Pettersen lange tijd niet om de trekker over te halen. Dat gebeurde uiteindelijk toch op hole-16: 4&2.

Omdat Ally McDonald en Angel Yin intussen met 7&5 gehakt hadden gemaakt van Anna Nordqvist en Caroline Hedwall – een record in de Solheim Cup – bleef de Europese voorsprong beperkt tot één punt: 3,5 – 2.5.

In de resterende twee partijen bouwde Europa een comfortabele voorsprong op van respectievelijk twee en drie holes op, maar de gasten knokten terug en wisten het tot de achttiende hole te rekken.

En daar gebeurde wat je in matchplay kunt verwachten: de Amerikanen maakten de putts, de Europeanen misten, zodat de laatste twee fourballs all square eindigden.

Europa sluit de eerste dag af met een 4,5 – 3,5 voorsprong, maar de Amerikanen zullen met het beste gevoel de nacht ingaan.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport