Luiten doet aan eerherstel

Met een uitstekende derde ronde, in 65 slagen, steeg Joost Luiten in het Open de France bijna vijftig plaatsen.

Joost Luiten

De Nederlandse nummer een staat met nog achttien holes te spelen op de par-71 baan van Le Golf National met drie onder par op de gedeelde 19de plaats.Hij maakte weliswaar een dure double bogey op de par-4 dertiende, maar daar stonden niet minder dan acht birdies tegenover. Luiten speelde zijn tweede negen in vijf onder.

In de eerste 36 holes van het Open de France had Joost Luiten in totaal vijf birdies laten noteren. Het was vooral zijn putter die tussen hem en een behoorlijke score in de weg stond. Dat was ook de reden dat hij maar net de cut haalde.

Met een zondag met verwachte regen en wind voor de boeg zit er mogelijk nog meer in het vat voor Luiten, die vrijdag met een 76 enorm had teleurgesteld. Hij deed het zaterdag elf (!) slagen beter en staat nu slechts vier strokes achter de spelers die gedeeld achtste zijn.Door de goede derde ronde heeft Joost Luiten kwalificatie voor het HSBC Champions van over twee weken – een toernooi uit de reeks World Golf Championships – geheel in eigen land. Hij moet na het Open de France tot de beste dertig van de Europese jaarranglijst behoren om naar China te kunnen afreizen.

Luiten is nu 29ste en virtueel zelfs 28ste.

Nicolas Colsaerts speelde de laatste maanden negen van de tien toernooien van de Europese Tour. Hij stond er lang slecht voor op de jaarranglijst en een eerste bezoek aan de Qualifying School in elf jaar leek een reële mogelijkheid. Spelen en nog eens spelen, was voor hem de enige optie.

Nu heeft de bijna 37-jarige Colsaerts kans om de eerste Belg in 64 jaar te worden die het Open de France op zijn naam schrijft. In 1955 won Flory van Donck het kampioenschap voor de vierde en laatste keer.

Colsaerts, die in 2012 zijn tweede en vooralsnog laatste zege op de Europese Tour behaalde, begint de slotronde van het met 1,6 miljoen euro gedoteerde kampioenschap met drie slagen voorsprong. Hij speelde de derde ronde in 67 slagen voor een totaal van dertien onder.

George Coetzee uit Zuid-Afrika is met -10 tweede. Jamie Donaldson uit Wales en de Amerikaan Kurt Kitayama delen met -9 de derde plaats.Colsaerts begon vier keer eerder als leider aan de laatste ronde van een wedstrijd van de Europese Tour.Hij won één keer – het Volvo China Open van 2011. In 2012 – in het Volvo Golf Championship – was Nicolas Colsaerts voor het laatst leider na 54 holes. Toen zakte de Belg echter weg en werd vierde.

‘Heel blij met het resultaat’, zei Colsaerts na afloop. ‘Ik heb hier een missie te volbrengen en ik heb niet naar de scoreborden gekeken. Dat zou mij misschien alleen maar hebben afgeleid.’

Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde zondag van 12.30 tot ongeveer 17.00 uur rechtstreeks uit.

Stand na 54 holes en Live Scoring laatste ronde via website Europese Tour

Tour
  • Golfsupport.nl