Deze Week: Luiten weer in de woestijn

Saoedi-Arabië opnieuw gastheer voor wedstrijd Europese Tour … Luiten en Van Driel staan op deelnemerslijst ... Challenge Tour start in Zuid-Afrika met Daan Huizing en Robbie van West … Phoenix Open is en blijft groots spektakel
Joost Luiten

Europese Tour

Toernooi: Saudi International
Data: 30 januari – 2 februari 2020
Baan: Royal Greens Golf & Country Club, King Abdullah Economic City (S-A)
Lengte: 6.408 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 3.500.000
Punten voor Race to Dubai: 4.250
Mooie namen: Brooks Koepka, Dustin Johnson, Henrik Stenson, Sergio Garcia, Shane Lowry, Lee Westwood, Patrick Reed, Abraham Ancer en Phil Mickelson
Nederlanders: Joost Luiten en Darius van Driel
Luiten in het Saudi International: In de eerste editie van twaalf maanden geleden werd hij met elf onder par, op acht slagen van winnaar Dustin Johnson, gedeeld zesde.
Titelverdediger: Dustin Johnson (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Dustin Johnson (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 9.00-11.00 uur en van 12.30-15.30 uur. Zaterdag en zondag van 10.30-15.00 uur
Bijzonderheden: De eerste Desert Swing – we komen nog terug voor het Open in Oman en het Qatar Masters – wordt besloten in Saoedi-Arabië.
Het decor wordt wederom gevormd door de Royal Greens Golf & Country Club bij King Abdullah Economic City, een enclave in het land dat op de Democracy Index van The Economist 159ste staat, slechts acht plaatsen boven hekkensluiter Noord-Korea.
Er is geen ander land in de staart van deze lijst dat een toernooi van een van de grote Tours huisvest.
Lees wat nota bene het CIA Factbook over de situatie in dit land schrijft.
Geen wonder dat je nog steeds grote vraagtekens moet zetten bij de beslissing van de Europese Tour – en in het kielzog ook de Ladies European Tour – om naar dit land te komen. Maar CEO Keith Pelley wil van geen wijken weten en hij wil er zelfs niet met journalisten over praten.
Naar het het schijnt was het een Schotse filosoof die deze wijze woorden sprak: ‘He, who will not reason, is a bigot; he, who cannot, is a fool; and he, who dares not, is a slave.’
Het geld van machthebbers die er niet voor aarzelen om mensen voor het minste of geringste op te sluiten, journalisten te vermoorden en naar verluidt inbreken in telefoons van zakenlieden als Jeff Bezos is heilig voor de Europese Tour. En we gaan het er gewoon niet over hebben - als het aan de Europese Tour ligt!
Pakken we het handboek voor de spelers van de Europese Tour er even bij. Dat begint met een heldere verklaring.
'All Members, Players, Related Personnel and Employees of the PGAET must act with honesty and sportsmanship at all times so that we represent the honour and dignity of fair play and preserve the recognised high standards associated with Integrity in Golf'.
Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar hier hebben we duidelijk met een dubbele moraal te maken.
En dan zijn er nog de Europese en Amerikaanse topspelers die te pas en te onpas verklaren dat ze graag willen meehelpen de groei van golf in Saoedi-Arabië te bevorderen.
Dat groeien van de sport is natuurlijk ook niet gebeurd in de Verenigde Arabische Emiraten en in Qatar. De banen aldaar zijn er alleen maar aangelegd om golftoeristen te lokken. Op zich prima, maar ga zaken niet mooier voorstellen dan ze niet zijn. En ga zeker niet als schaamlap voor ondemocratische regimes fungeren.
Wat dat betreft een complimentje voor Paul Casey, die als ambassadeur van Unicef goed weet dat je dit land moet vermijden. Ook Rory McIlroy lijkt te weten dat je hier je gezicht niet moet laten zien.
En dan nog dit (I): Misschien moeten de Saoedi’s en de heren uit Dubai in ons land kamelenraces organiseren. Kunnen de jockeys uit die landen verklaren dat ze hier zijn met als motto ‘grow the game’. En dat gelooft dan ook meteen iedereen...
En dan dit (II): de par-70 baan ligt pal aan de Rode Zee, niet al te ver ten noorden van Djedda en Mekka. Het is een ontwerp van European Tour Design.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 5.30 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Waste Management Phoenix Open
Data: 30 januari – 2 februari 2020
Baan: TPC Scottsdale, Scottsdale, Arizona (VS)
Lengte: 6.639 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 7.300.000
Mooie namen: Justin Thomas, Rickie Fowler, Tony Finau, Jordan Spieth, Xander Schauffele, Hideki Matsuyama, Bryson DeChambeau en Matt Kuchar
Nederlanders: Geen
Titelverdediger: Rickie Fowler (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Rickie Fowler (VS), 2018 – Gary Woodland (VS), 2017 – Hideki Matsuyama (Jap), 2016 – Hideki Matsuyama (Jap), 2015 – Brooks Koepka (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: The Greatest Show on Grass. Er komen meer dan een half miljoen golffans naar de TPC Scottsdale voor een weekje golf, fun & entertainment. De zaterdag is het populairst, omdat op zondag – een uurtje na de laatste putt – de Super Bowl wordt gespeeld.
De eerste editie was in 1932 en we zijn inmiddels aan aflevering 85 toe. Sinds 1987 is de TPC Scottsdale gastheer. Je weet dat je laag moet gaan op deze course: de winnende score ligt vaak tussen -15 en -20 en in 2013 kwam Phil Mickelson zelfs tot 28 onder par.
Het baanrecord? 60. Mickelson – die deze week kiest voor het geld in Saoedi-Arabië – liet deze score zelfs twee keer noteren.
En dan nog dit: Het slot van de ronde is uitstekend: een risk-and-reward par-5 (vijftien), de beroemde/beruchte stadionhole (zestien), een waterrijke par-4 (zeventien) waarvan de green met het teeshot haalbaar is en een goede slothole, ook een par-4.
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website PGA Tour
 

LPGA Tour

De Tour vervolgt het seizoen 2020 van 6 – 9 februari met het ISPS Handa Vic Open in Australië. Het ‘mannengedeelte’ telt mee voor de Europese Tour, maar niet voor de Ladies European Tour.
Meer informatie via de website van de LPGA Tour


Ladies European Tour

Het circuit maakte vorige week het schema voor 2020 bekend: 24 toernooien – inclusief het Dutch Open op de Rosendaelsche – met een totaal prijzengeld van achttien miljoen euro. Dat alles door een samenwerking met de Europese Tour (mannen) en de LPGA Tour.
Het eerste toernooi wordt van 20 – 23 februari in Australië gespeeld.
Meer bijzonderheden via de website van de Ladies European Tour


Challenge Tour

Toernooi: Limpopo Championship
Data: 30 januari – 2 februari 2020
Banen: Euphoria Golfclub, en Koro Creek Golfclub, Modimolle , Limpopo (Z-A)
Lengte: 7.040 / 6.799 meter
Par: 72 / 72
Prijzengeld: $ 250.000
Nederlanders: Daan Huizing en Robbie van West
Titelverdediger: JC Ritchie (Z-A)
Laatste winnaars: 2019 – JC Ritchie (Z-A)
Bijzonderheden: Het seizoen 2020 van de Challenge Tour wordt geopend met drie co-sanctioned events: ze tellen ook mee voor de ranking van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour.
Geen gemakkelijke opgave dus voor de spelers van de Challenge Tour, omdat tal van concurrenten ook vaak wedstrijden spelen van de in Zuid-Afrika georganiseerde toernooien van de Europese Tour.
Deze week doen er aan de tweede editie van het Limpopo Championship in Modimolle (bijna tweehonderd kilimeter ter noorden van Johannesburg) niet minder dan 204 spelers mee. Zij spelen donderdag en vrijdag op beide banen en in het weekeinde wordt alleen de Euphoria Golfclub – ontworpen door Annika Sorenstam – gebruikt. De beste zestig spelers plus ties halen de cut.
En dan nog dit: De volgende  twee toernooien hebben ook grote deelnemersvelden.
Vanaf donderdag 7.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Pro Golf Tour

Na twee toernooien in Egypte wordt het seizoen 2020 voortgezet in Marokko. Van 12 – 14 februari wordt bij Casablanca het Open de Palmeraie gespeeld.
Meer informatie via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Ook dit circuit ‘slaat af’ in Egypte. Eveneens op de Sokhna Golfclub… Daar wordt van 23 – 25 februari het Red Sea Little Venice Open georganiseerd.
Meer informatie via website Alps Tour


Oranje Amateurs

Vijf goede amateurs gaan de komende dagen naar Zuid-Afrika om zich voor te bereiden op twee sterk bezette kampioenschappen.

Koen Kouwenaar, Dario Antonisse, Nordin van Tilburg, Bob Geurts en Kiet van der Weele doen van 10 – 13 februari mee aan het Zuid-Afrikaans Strokeplay Kampioenschap en een week later aan het Zuid-Afrikaans Amateur (matchplay).

Coach van de Nederlandse equipe is Taco Remkes.

Laatste nieuws