Uitstekend herstel Luiten: 'Goed weekend'

Nederlandse nummer 1 net buiten top-10 in Frans Open

joost luiten

De dubbele bogey op de laatste hole van Le Golf National verpeste het goede gevoel van het weekend weliswaar een beetje, maar het was maar een klein smetje op een verder vlekkeloze tweede helft van het toernooi.

Vrijdagmiddag stond Luiten spreekwoordelijk al met gepakte koffers bij de deur van zijn hotelkamer, toen hij – ondanks een ronde in vijf boven par – op het nippertje de cut bleek te hebben gehaald. 'Dan moet ik er ook maar het beste van maken ook', zal hij op dat moment gedacht hebben, want in het weekend stond een totaal andere Luiten op de baan.

'Niet spreekwoordelijk, ik was echt al op weg naar huis toen ik hoorde dat ik toch nog de cut had gehaald. Nee, daar ging ik absoluut niet meer vanuit, hoewel de baan echt heel lastig speelde. Het was een complete off-day, dat kan - maar mag niet - gebeuren, maar je weet ook dat deze baan dat kan doen met je. Op veel banen kan je met een mindere dag nog wel wegkomen, maar niet op Le Golf National. Dus toen ik toch nog door mocht dacht ik alleen maar 'alles wat ik nu doe is een bonus'. 

En wat voor bonus.

Nadat hij zaterdag met een 65 al de (gedeeld) laagste score van de dag binnen had gebracht, ging hij zondag goeddeels op dezelfde voet verder.

Opnieuw was Luiten een van de beste spelers van het veld op de lastig spelende baan, waar kou en wind het spelen nog uitdagender maakte. Op drie, vijf, negen, elf en veertien won hij slagen waardoor hij met stip de top-10 binnenkwam. Op de laatste hole ging het echter alsnog mis. Een slechte ligging in de bunker en een gemiste green leverde hem uiteindelijk een dubbele bogey als slotakkoord op: de enige hole waar hij schade opliep op de laatste dag.

'Door die dubbel op de laatste stap je toch nog een beetje met een zuur gevoel van de baan. Die achttiende is een heel lastige hole en je weet dat het daar zo mis kan gaan, maar als je daar par maakt kijk je toch met een heel ander gevoel terug op de ronde. Aan de andere kant speel ik na die slechte vrijdag gewoon een heel goed weekend. Zo is het ook gewoon.' 

Met een 68 (-3) in de finaleronde, voor een totaal van zes onder, miste Luiten de top-10 net (11e). Het is te hopen dat het echter vooral het goede gevoel van een uitstekend weekend is dat de Nederlander meeneemt naar Shanghai waar hij in het eerste weekend van november nu zeker aan mag treden in het WGC HSBC Champions.

De zege in Frankrijk was voor Nicolas Colsaerts. Voor het eerst in zeven jaar was de Brusselaar de beste, al moest hij er vooral op de laatste dag heel hard voor werken. Een ronde in één boven par was echter voldoende om Joachim Hansen met -12 precies één slag achter zich te houden.

'Dit is heel bijzonder. Het is heel emotioneel. Zoveel steun door al die jaren, al die mensen, en dan juist hier in Frankrijk als franssprekende speler winnen. Heel bijzonder', stamelde de emotionele Belg bij de derde zege uit zijn loopbaan die hem niet alleen naar de rand van de top-50 van de Order of Merit brengt, maar hem vooral ook speelrecht geeft voor de komende jaren.

Einduitslag

Tour
  • Getty Images