Van Dam prolongeert titel Costa del Sol Open

Vijfde zege op Ladies European Tour voor Nederlandse nummer 1

anne van dam

Met een slotronde in twee onder par, en met een score van -13, heeft Anne van Dam voor het tweede jaar op rij de titel gepakt in het Costa del Sol Open. Een dubbel bogey van Madsen op de laatste hole wierp de titel in de schoot van de Nederlandse die daarmee voor de tweede keer dit seizoen wint op de Ladies European Tour.

'Ik had haar liever in een play-off verslagen, maar dit is ook wat golf is', aldus een bijna beteuterde Van Dam nadat Madsen een korte putt voor de verlenging had gemist. ' Als je me aan het begin van de dag had gezegd dat -2 genoeg zou zijn voor de zege dan had ik dat niet geloofd. Zij nam wat meer risico op achttien terwijl ik bij mijn game-plan bleef...Golf is een gek spelletje.'

Dat Van Dam rekende op een play-off was niet vreemd. Het gat met de Deense was aan het begin van de ronde weliswaar al snel weggewerkt, echt imponeren kon de Nederlandse zelf ook niet in de laatste ronde. De omstandigheden waren lastiger dan de afgelopen dagen, fris en behoorlijk wat wind, en scoren lukte de Nederlandse maar moeilijk. Ze opende met een birdie op hole een en maakte er nog eentje op hole negen, maar daar bleef het verder bij.

Na een back-nine met negen parren op rij bereikte Van Dam de achttiende met een score van dertien onder par. De lange birdieputt was net te kort, maar voldoende om de druk op Madsen optimaal op te voeren. De Deense kwam van de tee al in de problemen en miste vervolgens de korte putt die haar een plek in de play-off op had kunnen leveren, waarna Van Dam met een putt van vijftig centimeter de wedstrijd alsnog in reguliere speeltijd naar zich toe trok al zei Madsen in een eerste reactie dat 'Anne niet gewonnen heeft, maar ik heb verloren', en ergens zat daar ook wel wat in: Van Dam deed wat ze moest doen op weg naar haar derde zege op Spaanse bodem, maakte geen fouten en speelde onder par, maar was grote dank verschuldigd aan Madsen die met drie dubbele bogeys de deur helemaal open zette.

Voor Van Dam was de tweede opeenvolgende overwinning in het Costa del Sol Open alweer de vijfde zege van haar loopbaan en de tweede van het seizoen nadat ze begin maart de beste was in de Canberra Classic. Mede daardoor wist ze zichzelf in slechts zeven optredens naar de zevende plaats van de Order of Merit te spelen.

Einduitslag

Tour
  • Golfsupport