Door: Jan Kees van der Velden
Tour
5

Deze week: Debuut van Anne

Van Dam speelt in Australië … Ook Europese Tour Down Under … Amerikaans feestje van zien en gezien worden op Pebble Beach

Europese Tour

Toernooi: ISPS Handa Vic Open
Data: 7 - 10 februari 2019
Banen: Beach Course en Creek Course, 13th Beach Golfclub, Geelong, Victoria (Aus)
Lengte: 6.214 en 6.346 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 950.000
Punten voor Race to Dubai: 2.000
Mooie namen: Scott Hend, Aaron Rai, Nicolas Colsaerts, Lucas Herbert, Paul Dunne en Andrew Johnston
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Nieuw als toernooi van Europese Tour
Laatste winnaars: Niet van toepassing
Beste resultaat Nederlander: Niet van toepassing
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 5.00-8.00 uur. Zaterdag van 3.00-9.00 uur en zondag van 2.00-8.00 uur. Op alle dagen herhalingen vrijwel aansluitend op de rechtstreekse uitzendingen. In deze verslagen wordt ook het damestoernooi 'gecoverd'.
Bijzonderheden: De Europese Tour verblijft twee weken in Australië. De komende dagen even ten zuidwesten van Melbourne en vervolgens in het aan de westkust gelegen Perth.
Om nu te zeggen dat er een sterk veld aan de start verschijnt in het ISPS Handa Vic Open – nee. Maar de twee kustbanen vormen wel een interessante test.
De eerste twee ronden worden op beide banen gespeeld, maar de strijd om de zege in het weekeinde vindt alleen op de Beach Course plaats.
En dan nog dit: Op de twee courses wordt tegelijkertijd de gelijknamige wedstrijd van de LPGA Tour gespeeld. Dat heeft zijn gevolgen: in beide toernooien haalt de top-65 de cut na 36 holes, maar na dag 3 is er een tweede schifting: alleen de beste 35 plus ties spelen ronde 4.
Voor zover nu bekend is het de bedoeling dat de groepen zondag om-en-om zijn: het Europese Tour-veld en dat van de LPGA worden dus als het ware gemixt.
Vanaf woensdag 23.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: AT&T Pebble Beach Pro-Am
Data: 7 - 10 februari 2019
Banen: Pebble Beach Golf Links, Spyglass Hill Golf Course en Monterey Peninsula Country Club; Pebble Beach, Californië (VS)
Lengte: 6.233, 6.364 en 6.362 meter
Par: 72, 72 en 71
Prijzengeld: $ 7.600.000
Mooie namen: Dustin Johnson, Tommy Fleetwood, Jordan Spieth, Jason Day, Paul Casey, Phil Mickelson, Patrick Reed en Adam Scott
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Ted Potter (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Ted Potter (VS), 2017 – Jordan Spieth (VS), 2016 – Phil Mickelson (VS), 2015 – Brandt Snedeker (VS), 2014 – Jimmy Walker (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-1.00 uur. Zaterdag van 19.00-24.00 uur. Zondag van 19.00-0.30 uur.
Bijzonderheden: Een klassieker, ontsproten uit het brein van Bing Crosby, een van de grootste crooners uit de historie.
Crosby nodigde vrienden en bekenden uit de showwereld én goede pro’s uit. Hoe goed die pro’s van meet af aan waren, blijkt wel uit het feit dat Sam Snead in 1937 de première won. Hij verdedigde een jaar later met succes zijn titel.
De pro’s zijn aan een amateur gekoppeld. Dat zijn nagenoeg allemaal – nog steeds – mensen uit Hollywood, steenrijke zakenmensen, sporticonen en familieleden van de pro’s.
Iedereen speelt in ieder geval één rondje op alle drie de banen en de laatste achttien holes vinden plaats op Pebble Beach, dat in juni ook het decor vormt van het U.S. Open.
Vanaf donderdag 18.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Met belangstelling zullen Nederlandse golfliefhebbers de avonturen van Anne van Dam gaan volgen. Na Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon hebben we een nieuwe goede speelster op het Amerikaanse circuit.
Van Dam maakt deze week haar debuut in het met 1,1 miljoen dollar gedoteerde ISPS Handa Vic Open, dat van 7 -10 februari in Australië wordt gespeeld.
Net als het gelijknamige mannentoernooi van de Europese Tour zijn de twee banen van de 13th Beach Golfclub gastheer. Voor de gevolgen hiervan: zie boven. 
Het prijzengeld is exact gelijk aan dat van de wedstrijd voor de mannen.
Televisie: Zie ook hier het overzicht boven (Europese Tour). Ook de dames worden namelijk live in beeld gebracht. Op woensdag 13 februari is van 22.00-23.30 uur ook een samenvatting op Ziggo Sport Golf.
Meer informatie en vanaf woensdag 21.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het seizoen 2019 wordt volgende maand voortgezet in Australië. Van 21 – 24 februari staat de Australian Ladies Classic op het programma. Van 1 – 3 maart wordt de Canberra Classic gespeeld.
Kalender 2019


Challenge Tour

Het afgelopen seizoen van de Europese eerste divisie begon eind maart. Dat zal in 2019 niet anders zijn. Vooralsnog hult het hoofdkantoor van de Challenge Tour zich in stilzwijgen.


Pro Golf Tour

Van 7 – 9 februari wordt op Casa Green en de Palmeraie Country Club het Open Casa Green Golf gespeeld. De banen liggen in de buurt van het Marokkaanse Casablanca.
Meer informatie en vanaf zondag scoring via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Ook deze Europese tweede divisie begint het jaar in Egypte, op de baan van Sokhna. De openingswedstrijd wordt van 19 – 21 februari gespeeld.
Overzicht seizoen 2019


Amateurs Internationaal

Van 13 - 16 februari wordt op het Montado Resort voor de 89ste keer het Portugees Amateur Kampioenschap gespeeld. De NGF vaardigt geen spelers af, maar een aantal landgenoten gaat - zoals dat zo mooi heet - op eigen gelegenheid. Thom Hoetner en Felix van Dijk zijn zeker van deelname. Mike Korver en Piet Hein Bakkenes stonden begin deze week op de reservelijst.
Aan de Spaans Amateur Kampioenschappen (27 februari - 3 maart) voor dames en heren doen wel selectieleden mee. De namen zijn echter nog niet bekend.
Meer informatie Portugees Amateur
Meer informatie Spaans Amateur Dames
Meer informatie Spaans Amateur Heren


NGF Nationaal

Het Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.
Op zaterdag 23 maart begint de Hoofdklasse van de NGF Competitie.
Volledige kalender 2019 (PDF)
Poule-indeling en speelschema competitie

Gerelateerd nieuws