Laat Nederlands vuurwerk

Goede laatste rondes in de Singapore Classic zorgden voor zowel Joost Luiten als Darius van Driel een sprong in het klassement.

Joost Luiten

De twee Nederlanders – Daan Huizing had de cut gemist – maakten samen twaalf birdies op de lange par-72 baan het Laguna Resort.
Luiten kwam tot een 66, de vierde score van de dag, voor een totaal van elf onder en een gedeelde elfde plaats in het eindklassement van de met 2,5 miljoen gedoteerde Porsche Singapore Classic. Hij was de dag als de nummer 38 gestart.

Het leek er even op dat Joost Luiten de zeventigste top-10 plaats van zijn carrière zou veroveren – en zijn eerste sinds Zwitserland vorig jaar augustus – maar de Aussie David Micheluzzi birdiede de laatste hole om de Nederlandse nummer een uit de top-10 te duwen.
Darius van Driel liet zondag een 69 in de boeken brengen. De winnaar van het Open van Kenia kwam daarmee op een totaal van -9 en een gedeelde 21ste plaats.
Beide Nederlanders – plus Huizing – doen komende week in New Delhi mee aan het Hero India Open. Joost Luiten werd vorig jaar derde op de DLF Golf & Country Club.

Het Singapore Open moest overigens in een play-off worden beslist.
De Zweed Jesper Svensson en Kirdach Aphibarnrat uit Thailand eindigden na slotrondes in respectievelijk 63 en 64 slagen op een totaal van zeventien onder. Het was overigens een dag om laag te gaan: de gemiddelde score van het veld was 70,74 en 64 van de 81 spelers die de cut hadden gehaald, bleven in de slotronde onder par.

De 34-jarige Aphibarnrat is de laatste jaren flink weggezakt op de rankings. Hij moest vorig jaar november zelfs naar de Qualifying School om zijn speelrechten te heroveren. Zijn laatste (en vierde zege) dateert uit 2018.
Maar de publiekslieveling in Singapore beet zich in de verlenging stuk op Svensson. Hij bogeyde de derde extra hole en dus zorgde Svensson voor de 119de Zweedse overwinning op de DP World Tour. En, nog belangrijker, zijn eerste succes op het hoogste niveau.
De boomlange, 28-jarige speler uit Upsalla won vorig jaar op de Twentsche de vooralsnog laatste editie van de B-NL Trophy en mede daardoor promoveerde hij van de Challenge Tour naar de eredivisie van het Europese golf.

Svensson slaat de bal niet erg recht, maar wel héél ver – gemiddeld 302 meter. Dat voordeel leverde hem dit seizoen al tweede plaatsen in het Zuid-Afrikaans Open en het Bahrein Championship op. Deze week speelde hij de par-5’en in dertien onder par. Svensson maakte zondag twee eagles.
‘Het was een lange reis’, zei de Zweed, die golf en studie combineerde aan Campbell University in North Carolina. ‘En het is goed om na die tweede plaatsen een zege te behalen. Daar droom je van.’

Tour
  • Golffile.ie