Waarom boeken Zweedse golfers zoveel meer succes dan Nederlanders? Deel-1

Sinds het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw behoort Zweden tot de grote golflanden. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Een tweeluik over hoe het zover is gekomen. Deze week: de mannen. Van Sellberg tot Åberg.

zweden

Dat Nederland sinds het jaar 2000 met vier mannen tien zeges op de Europese Tour heeft behaald, is niet eens zo slecht. Toch ziet de toekomst er niet echt zonnig uit. Dit seizoen is Joost Luiten opnieuw het voornaamste lichtpunt.

Het staat in schril contrast met wat de Zweedse golfers laten zien. De opkomst van Ludvig Åberg heeft ons in ieder geval maar weer eens met de neus op de feiten gedrukt. En laten we Vincent Norrman niet vergeten, die dit seizoen zelfs twee keer won op de DP World Tour. Met de successen van deze twee jonge spelers – Åberg is 23 en Norrman 25 – is het aantal Zweedse zeges op de DP World Tour op 118 gekomen. Bij elkaar gesprokkeld door 38 spelers. Eigenlijk zijn het er 117 en 37, want de tour telt de overwinning van Linn Grant ook mee. Zij was in 2022 de beste in het Scandinavian Mixed.

Zweden heeft iets meer dan tien miljoen inwoners, van wie 535.000 georganiseerde golfers. Dat zijn er 120 duizend meer dan in ons land. Het grote verschil is dat de Zweden 62 duizend jeugdgolfers hebben en dat de meeste clubs een enthousiast en goed jeugdbeleid voeren. Kom daar maar eens om in ons land, waar de NGF wel haar best doet maar vaak bij de clubs tegen een muur van onwil oploopt. In Zweden is golf een sport, in Nederland te vaak een spel en sociaal tijdverdrijf.

Saab-team

De Europese Tour kende in 1972 zijn première, maar het duurde tot 1986 eer een Zweed een zege behaalde. Op 11 mei van dat jaar won Ove Sellberg op de baan van St Pierre in Wales de finale van de Epson Grand Prix of Europe, door in de finale met 3 en 2 van de Engelse Ryder Cup-speler Howard Clark te winnen. Sellberg bereikte de finale door in de halve eindstrijd zijn landgenoot Anders Forsbrand te kloppen. Laatstgenoemde veroverde brons: in de troostfinale was hij te sterk voor Sandy Lyle, die een jaar eerder The Open had gewonnen. Beiden eindigden in 1986 in de top 20 van de order of merit.

De in oktober 1959 geboren Ove Sellberg maakte net als Anders Forbrand, Magnus Persson en Mats Lanner deel uit van het Zweedse Saab-team. Voor de jongeren onder ons: Saab was een geweldig automerk dat helaas door General Motors vakkundig om zeep is geholpen. Lang stond het team onder leiding van Jan Blomqvist, die niet uit de golfwereld kwam maar wel een goed gevoel had voor hoe je het beste uit een sporter kon halen. Hij had zijn sporen verdiend in handbal en ijshockey, twee grote sporten in Zweden. Blomqvist sprak optimistische woorden toen hij als technisch directeur in 1979 het roer overnam bij de Zweedse Golf Federatie. ‘Tot nu toe speelde Zweden in de B-divisie van het mondiale golf’, zei hij tegen landelijke golfbladen. ‘Nu gaan we de besten van de wereld worden. Golf is een veeleisende sport. Je moet zowel fysiek als mentaal sterk zijn. En je techniek moet top zijn natuurlijk. Er is veel ervaring nodig om de top te bereiken. We moeten alles veel beter aanpakken om een plek tussen de grote golflanden van de wereld te veroveren.’

Blomqvist verzamelde experts om zich heen en regeerde met ijzeren hand. Dat deed hij ook in het roemruchte Saab-team. Alles, maar dan ook alles werd met welhaast militaire precisie uitgevoerd. Natuurlijk de golftrainingen, maar er was ook aandacht voor strikte diëten, controles op alcoholgebruik, het plannen van reizen, trainen in de sportschool en strategische sessies voor belangrijke toernooien. Sellberg na zijn eerste zege: ‘Als lid van het Saab-team heb je een goede basis om te presteren. Al onze onkosten worden betaald en de begeleiding is fantastisch. Het enige probleem is dat Zweedse journalisten nu gaan denken dat we net als de tennissers Björn Borg en Mats Wilander Majors gaan winnen. Het is voor hen heel moeilijk te begrijpen dat de weg naar grote successen in golf nog lastiger is dan in tennis.’

Na het opzetten van een goede structuur in Zweden, keek Blomqvist ook over de grens. Hij werd benaderd door de Zwitserse Golf Federatie en dat leek hem wel wat. Maar voor hij de zaak in dat land op de rit had, kwam er in 1996 op 53-jarige leeftijd onverwachts een einde aan zijn leven: Blomqvist viel tijdens het werken aan het zomerhuis van de familie van het dak.

Exponenten van Zweeds topgolf

De twee meest in het oog springende nieuwe sterren aan het Zweedse golffirmament zijn zonder twijfel Vincent Norrman en Ludvig Åberg.

Vincent Norrman werd op kerstavond 1997 in Stockholm geboren. Eerst combineerde hij golf en studie op Georgia Southwestern State, dat in de tweede divisie van het collegegolf speelt, en daarna op een sportief powerhouse, Florida State. Hij leerde golfen op de baan van de Haninge Golfclub, waar ook Alex Norén met de sport begon. Tot zijn vijftiende was het, zoals bij veel jongens in Zweden, vooral ijshockey waarmee hij de uren na school vulde. Maar toen bleek dat Vincent veel beter was op de golfbaan, was de keuze snel gemaakt.

In de nazomer van 2021 had Norrman drie kwalificatietoernooien nodig om zich te plaatsen voor de Korn Ferry Tour 2022, maar één jaar golf in de Amerikaanse eerste divisie was voldoende om naar de PGA Tour te promoveren. Hij plaatste zich zelfs voor de eerste wedstrijd van de FedExCup Playoffs en kon zich nog in de top 70 van de ranking spelen, zodat hem in 2024 een mooi speelschema wacht.

Toch staat Vincent Norrman in de schaduw van zijn goede vriend Ludvig Åberg, die deze zomer afstudeerde en dankzij zijn eerste plaats op de College Ranking meteen een kaart voor de rest van het seizoen én voor heel 2024 kreeg. Hij won op college tour nagenoeg alles wat er te winnen viel en sloot zijn vierjarige studieperiode aan Texas Tech af als de nummer 1 van de wereldranglijst voor amateurs.

De op 31 oktober 1999 in Eslöv (veertig kilometer ten noordoosten van Malmö) geboren Åberg had na zijn middelbareschooltijd geen twijfels waar zijn toekomst lag. Een paar jaar eerder was hij al benaderd om zoals veel van zijn landgenoten golf en studie in de VS te combineren. Het werd dus Texas Tech, dat zijn campus heeft in Lubbock. Hoofdcoach Greg Sands had al eerder gewerkt met Scandinavische spelers en dat was een belangrijke factor voor Åberg om naar Texas te gaan. ‘Mijn spel is in mijn studietijd zoveel beter geworden’, keek hij onlangs terug op die periode. ‘In de VS zijn de banen moeilijker en is de concurrentie zwaarder. De spelers zijn gewoon beter. Ik heb in de college-toernooien te maken gehad met die elementen. Het zou onmogelijk geweest zijn om die omstandigheden in Zweden na te bootsen. De winters zijn er lang, de banen zijn grote delen van het jaar in slechte conditie, dus is het moeilijk om aan je spel te werken.’

In de koude maanden van het jaar had hij vaak een bezem in zijn tas om op de driving range een stukje gras sneeuwvrij te maken. Maar in de zomer was het wat hem en zijn vrienden betrof alleen maar golf. ‘We speelden en oefenden aan één stuk door. Was het ineens tien uur in de avond, en het was nog steeds licht. De winter? Dat was een geheel andere situatie. Dan moest je creatief zijn.’

Nog geen abonnee van Golfers Magazine?

Dit artikel van de hand van Jan Kees van der Velden was eerder in uitgebreidere vorm te lezen in editie 9 van Golfers Magazine. Tien keer per jaar verschijnt een nieuwe editie van Golfers Magazine met daarin alles wat je over de golfsport wilt weten. Analyses zoals deze maar ook veel instructies, reisverhalen, interviews, columns en meer. Neem nu een abonnement en mis nooit meer een verhaal uit hét golftijdschrift van Nederland.

Tour
  • Adobe Stock, Golffile