Het gelijk van Darius

Met zijn tweede top-10 plaats in drie weken heeft Darius van Driel aangetoond dat hij het afgelopen seizoen onder zijn niveau heeft gepresteerd. Goed dat ook dat Van Driel na de Qualifying School niet meteen op vakantie ging

Darius van Driel

Van Driel speelde de zondag gestarte en maandagochtend voltooide laatste ronde van het Alfred Dunhill Championship in 67 slagen om met een score van tien onder par gedeeld vierde te worden in het eindklassement.
Darius van Driel stond 38ste na twee ronden en 24ste na 54 holes.

Minder dan twee maanden geleden stond hij na het Qatar Masters met lege handen, maar met een goede score tijdens de 108-holes Qualifying School in Spanje heroverde Darius van Driel zijn ‘kaart’.
Hij besloot om meteen door te gaan naar Zuid-Afrika en die expeditie leverde twee top-10 plaatsen in drie toernooien op: negende in het Joburg Open en nu dus vierde op Leopard Creek.
Vorig seizoen behaalde Van Driel in 29 toernooien geen enkele top-10 plaats.

Hoewel hij op basis van zijn kaart minder toernooien kan spelen dan in 2023 is dit een goed begin. Het toont ook aan dat je met de status van ‘geslaagde’ van de Qualifying School niet kieskeurig kan zijn. Van Driel had dus het gelijk aan zijn zijde toen hij na de Qualifying School meteen doorreisde naar Zuid-Afrika.
Op de jaarranglijst steeg Darius van Driel naar de elfde plaats. Met - na drie wedstrijden - bijna 89 duizend euro aan prijzengeld is er ook sprake van een meer dan modale kerstbonus.

Aan de andere kant van het spectrum: de tweestrijd tussen Louis Oosthuizen en Charl Schwartzel. De twee routiniers kennen elkaar al meer dan twintig jaar, wonnen beiden een Major en ook tal van toernooien op de DP World Tour. Ze zijn sinds de zomer van 2022 teamgenoten op de LIV Tour.
De twee begonnen de laatste ronde op vijftien onder, maar Oosthuizen stond op de tee van achttien twee slagen voor op zijn vriend/collega/concurrent.
Hij sloeg zijn drive echter via een boom rechts van de fairway de kreek in.

Dat deed meteen denken aan wat Ernie Els zestien jaar geleden op deze baan en op deze hole overkwam. Ook hij stond na 71 holes twee slagen voor, maar maakte na twee ballen die het water in waren gegaan een triple bogey en moest de zege aan de Engelsman John Bickerton laten.

Zover liet Oosthuizen het niet komen. Hij sleepte een par uit het vuur en werd na een 69 en met een totaal van achttien onder voor het eerst in zijn carrière winnaar van het Alfred Dunhill Championship.
Louis Oosthuizen zorgde en passant ook nog eens voor de vierde zege van een LIV-golfer in de eerste vijf toernooien van het nieuwe seizoen van de DP World Tour.

En dan nog dit: Van Driel is de vierde Nederlander die in het Alfred Dunhill Championship een top-5 plaats behaalt. Maarten Lafeber (vierde in 2004 op Houghton), Joost Luiten (vierde in december 2007) en Wil Besseling (derde in december 2019) gingen hem voor.

Tour
  • Golfsupport.nl