Deze Week in Golf: De zware klus van Lars

Van Meijel heeft in Grand Finale Challenge Tour kleine kans op rechtstreekse promotie naar de DP World Tour … Vier Nederlanders spelen tweede prekwalificatie van dit circuit … PGA Tour gaat naar Mexico en LPGA Tour blijft in Azië

Lars van Meijel

DP World Tour
Het reguliere seizoen 2023 is voorbij. Daan Huizing en Joost Luiten behouden hun kaart. Darius van Driel en Wil Besseling moeten van 10 – 15 november in Spanje proberen hun speelrechten voor 2024 te verlengen.
Volgende week (9 – 12 november) gaan de beste zestig beschikbare spelers van de ranking in Zuid-Afrika door met de Nedbank Golf Challenge (meer bijzonderheden). In de praktijk komt het erop neer dat de beste zeventig het met zes miljoen gedoteerde kampioenschap in de pretstad Sun City kunnen spelen – aangevuld met zes spelers die een wildcard hebben gekregen.
Joost Luiten is een van de deelnemers aan de Nedbank Golf Challenge. Hij wil graag een van de tien kaarten voor de PGA Tour ’24 veroveren, maar moet in Zuid-Afrika en een week later in het Tour Championship in Dubai goed spelen om die droom uit te laten komen.

Challenge Tour
Kampioenschap:
Rolex Challenge Tour Grand Final supported by the R&A
Data: 2 – 5 november 2023
Baan: Club de Golf Alcanada, Port d'Alcúdia, Mallorca (Spa)
Par: 72
Lengte: 6.567 meter
Prijzengeld: € 500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 11.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf. Donderdag tot en met zaterdag van 12.00 – 17.00 uur. Zondag van 11.30 – 16.30 uur.
Nederlanders: Lars van Meijel
Winnaar Grand Final in 2022: Kimsey Nathan (Eng)
Winnaar Order of Merit 2022: Kimsey Nathan (Eng)
Laatste vijf winnaars Grand Final: 2022 Nathan Kimsey (Eng), 2021 – Marcus Helligkilde (Den), 2020 – Ondrej Lieser (Tsj), 2019 – Francesco Laporta (Ita), 2018 – Adri Arnaus (Spa)
Laatste vijf winnaars Order of Merit: 2022 Nathan Kimsey (Eng), 2021 – Marcus Helligkilde (Den), 2020 – Ondrej Lieser (Tsj), 2019 – Francesco Laporta (Ita), 2018 – Joachim B. Hansen (Den)
Bijzonderheden: Als Lars van Meijel (foto boven) via de Challenge Tour-ranking naar de DP World Tour 2024 wil promoveren, dan zal hij deze week heel hoog moeten eindigen in de 72-holes Grand Final.
Van Meijel staat nu 34ste op de jaarranglijst en alleen de beste twintig na het toernooi van deze week krijgen de felbegeerde tourkaart.
De beste 45 van de ranking doen mee op Mallorca. Alex Fitzpatrick (negende) is al via de DP World Tour gepromoveerd. Dankbaar heeft de nummer 46 (Martin Couvra) zijn plaats ingenomen.
Als Van Meijel niet in de top-20 van de jaarranglijst finisht, dan moet hij meedoen aan de 108-holes finale van de Qualifying School die van 10 -15 november wordt gespeeld.

Qualifying School DP World Tour
Van 2 – 5 november vindt op vier banen in Spanje de tweede pre-kwalificatie van de Europese Qualifying School plaats (meer bijzonderheden en vanaf donderdag scoring).
De besten – de aantallen zijn nog niet bekend – mogen van 10 – 15 november het beslissend toernooi spelen: 108 holes op de twee banen van Infinitum Golf bij Tarragona.
Darius van Driel, Wil Besseling en Lars van Meijel zijn al zeker van deelname aan die gruwelijke marathon: 156 spelers die de strijd aangaan om twintig tourkaarten. Van Meijel kan natuurlijk deze week via de Challenge Tour promotie afdwingen.
Welke Nederlanders komen er deze week wel in actie?
Lars Keunen, Dario Antonisse, Mike Toorop en Kiet van der Weele.
Maar we zien ook internationaal bekendere namen op de lijst: David Horsey, Lucas Bjerregaard (klopte ooit Tiger Woods in het WK Matchplay), Jacques Kruyswijk, Paul Dunne (leider na 54 holes in The Open van 2015), Grégory Havret, Alejandro Cañizares, Oliver Fisher (de enige speler die ooit een 59 liet noteren op de DP World Tour), Romain Wattel (winnaar KLM Open 2017), Kiradech Aphibarnrat, Renato Paratore en Grégory Bourdet.

PGA Tour
Kampioenschap:
World Wide Technology Championship
Data: 2 – 5 november 2023
Baan: El Cardonal at Diamante, Los Cabos (Mex)
Par: 72
Lengte: 6.814 meter
Prijzengeld: € 8.200.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 16.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf van 21.00 – 0.30 uur
Hoogst gerankte spelers: Cameron Young, Sahith Theegala, Lucas Glover, Emiliano Grillo, Chris Kirk, Ludvig Aberg, Adam Svensson en Andrew Putnam
Winnaar in 2022: Russell Henley (VS)
Laatste vijf winnaars: 2022 Russell Henley (VS), 2021 – Viktor Hovland (Noo), 2020 – Viktor Hovland (Noo), 2019 – Brendon Todd (VS), 2018 – Matt Kuchar (VS)
Bijzonderheden: Het herfstgedeelte van de PGA Tour staat in het teken van het verbeteren van de ranking voor de spelers die de play-offs hebben gemist. Voor een aantal gaat het er zelfs om de speelrechten voor 2024 te verlengen.
Van 2007 tot en met 2022 werd het toernooi op de El Cameleón baan van de Mayakoba Golfclub gespeeld, maar de eigenaren zijn in zee gegaan met de Saoediërs.
Een nieuw onderkomen was echter snel gevonden: de eerste baan die Tiger Woods heeft ontworpen en die in 2014 werd geopend.

LPGA Tour
Deel vier van de Asian Swing: de Toto Japan Classic die van 2 – 5 november op de Taihelyo Club bij het Japanse Ibaraki wordt gespeeld (meer bijzonderheden en vanaf donderdag live scoring).
Er komt weer een klein veld aan de start: 78 speelsters. Zij mogen twee miljoen dollar verdelen. Vorig jaar won de Schotse Gemma Dryburgh met een score van twintig onder par.
Ziggo Sport Golf zendt op de maandag 6 november van 19.30 – 21.00 uur een verslag uit.

Ladies European Tour
Het Mallorca Open (16 – 18 november) en het Spaans Open (23 – 26 november) vormen het slot van het seizoen 2023 van de Ladies European Tour
Aan het einde van het jaar behouden de beste zeventig van de jaarranglijst hun speelrechten. Maar de laatste twee toernooien in Spanje laten volgens een woordvoerder van de Ladies European Tour alleen de beste zeventig speelsters toe…
Momenteel staat alleen Anne van Dam als Nederlandse speler ver boven de streep. Romey Meekers en Lauren Holmey komen niet eens in de buurt en zullen in december de Qualifying School moeten spelen.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl