Thompson redt het niet

Lang leek Lexi Thompson op weg naar een stunt, maar late bogeys voorkwamen dat er, bijna tachtig jaar na Babe Zaharias, weer een vrouw zich plaatste voor het weekend.

thompson

Het uitnodigen van een vrouw in een wedstrijd van de PGA Tour wordt immer met gemengde gevoelens ontvangen. Een man met kansen op een vast speelrecht wordt een speelmogelijkheid onthouden. Het gaat alleen maar om media-aandacht. Een gimmick. Een kans voor het vrouwengolf. Daar schommelen de meningen een beetje tussen.

Dat was ook zo in het geval van de Amerikaanse longhitter die bezig is aan een matig seizoen op de LPGA. Haar kansen op het halen van het weekend werden laag ingeschat, de kritische geluiden voerden de boventoon.

Na twee dagen in het Shriners Childrens Open moesten ook zij toch toegeven dat de deelname van Thompson meer was dan alleen een gimmick, dat ze prima mee kon met haar mannelijke collega's en dat ze bijna voor een stunt wist te zorgen zelfs.

Na een 73 in de openingsronde leek het halen van de cut een behoorlijke opgave te worden, maar in de tweede omloop liet Thompson zien dat ze niet zomaar een kaart had ontvangen. Natuurlijk, vanaf de tee behoorde ze niet tot de langsten - alhoewel ook zij, spelend vanaf dezelfde tees als haar collega's, doodleuk de green van een par-4 aanviel - maar vooral op en rond de greens won ze flink wat slagen ten opzichte van de rest van het veld.

Het zorgde ervoor dat ze na elf holes op vier onder par voor de dag stond, en aan de goede kant van de cutline bovendien. Met nog één, hooguit twee birdies, had ze zichzelf de geschiedenisboeken in gespeeld, maar in plaats daarvan won ze geen enkele slag meer, leverde ze er wel twee in, en verliet ze het toernooi na rondes in 73 en 69 slagen met drie slagen teveel achter haar naam.

'Het was een bijzondere week', erkende ze na afloop nauwelijks teleurgesteld. 'Het was mooi om mee te doen met de mannen maar wat ik minstens zo belangrijk vind is dat ik al die kinderen hier heb laten zien wat je kan bereiken als je je dromen najaagt. Op de laatste hole hoorde ik een van hen roepen 'Lexi je bent geweldig', uiteindelijk maakt dat je dag', zei ze met een glimlach voor ze verder ging met het eindeloos uitdelen van handtekeningen.

Tour
  • ProShots