Architect David McLay-Kidd opent Dunas

De Dunas-baan op Terras da Comporta, het op dit moment meest spraakmakende ontwerpproject in de Europese golfwereld, heeft zijn wereldpremière beleefd nadat hij deze maand officieel werd ingehuldigd tijdens een ceremonie in Portugal.

dmk

Onder toezicht van de eigenaren van Terras da Comporta, Vanguard Properties, lokale hoogwaardigheidsbekleders en nationale en internationale media, sloeg de ontwerper de eerste drive naar het midden van de eerste fairway om zo een spannend nieuw golftijdperk op Terras te lanceren. da Comporta en in Portugal.

José Cardoso Botelho, CEO van Vanguard Properties, de grootste vastgoedontwikkelaar van Portugal, zei: “Dit is een geweldige dag, niet alleen voor iedereen die betrokken is geweest bij het Dunas-project, maar voor de Portugese golf in het algemeen.David heeft fantastisch werk geleverd door een baan te creëren die anders is dan alle andere in Portugal, waar golfers van over de hele wereld op willen spelen, en een baan die Terras da Comporta stevig op de kaart zal zetten als nieuwe golfbestemming.”

McLay-Kidd begon 15 jaar geleden voor het eerst aan The Dunas Course. Er is veel gebeurd sinds de golfontwerper de locatie in 2008 voor het eerst bekeek, een uur ten zuiden van Lissabon, waarbij het project sindsdien een reeks vertragingen heeft opgelopen, waaronder een wereldwijde pandemie en een wereldwijde recessie. Maar nu Covid en andere tegenslagen tot het verleden behoren, zal The Dunas Course de golfwereld stormenderhand veroveren en McLay-Kidd gelooft dat er geen andere lay-out zoals deze in Zuid-Europa bestaat.

"Het was een echte achtbaan, een reis vol ups en downs, maar we hebben het eindelijk gehaald en ik kon niet opgewondener zijn", zegt McLay-Kidd, wiens andere opmerkelijke ontwerpprojecten voor golfbanen onder meer Bandon Dunes, Queenwood, Beaverbrook, Machrihanish Dunes en de Castle Course in St. Andrews.

“Ik ben erg trots op wat we hier hebben gecreëerd en ik ben ervan overtuigd dat er in dit deel van Europa geen andere golflocatie als deze bestaat. Er is mij gevraagd hoe ik de baan zou karakteriseren en ik zou zeggen: dat is gemakkelijk, het is een linksbaan."

Wat 'DMK' betreft is het duidelijk: Dunas is een echte linksbaan.

De Dunas Course, gelegen aan de kust in een afgelegen omgeving aan de rand van het natuurreservaat Sado Estuary, is aangelegd over 84 hectare natuurlijk, zandig terrein en heeft al veel lof gekregen sinds de zogenaamde soft-launch aan het begin van dit jaar.

De Dunas-baan is een van de twee 18-holes kampioenschapslayouts die gepland zijn op het exclusieve Terras da Comporta-project, met een tweede baan, The Torre, ontworpen door Sergio Garcia die in 2025 zal volgen.

Rodrigo Ulrich, directeur golf bij Terras da Comporta, zei: “De Dunas-baan is spectaculair, zowel qua locatie als qua ontwerp, en het mooie is dat hij alleen maar beter wordt naarmate hij ouder wordt. Het is voor mij een genoegen en een voorrecht om geassocieerd te worden met zo’n opwindende golfontwikkeling en we kijken ernaar uit om golfers uit heel Europa en daarbuiten te verwelkomen om tegen de nieuwste ster van Portugal te spelen.”

Vanguard Properties werd in 2019 eigenaar van het spectaculaire Terras da Comporta-project en de site beschikt over twee percelen: Torre, bestaande uit 365 hectare grond in de gemeente Alcácer do Sal, en Dunas, dat ongeveer 1.011 hectare grond beslaat in de gemeente Grândola.

Als aanvulling op de golffaciliteiten zal er een scala aan lifestyle-activiteiten zijn, waaronder paardrijden, wellness en zeilen, met een breed scala aan percelen voor hotels, toeristische en residentiële appartementen.

In Golfers Magazine 9 komt een uitgebreid verslag over onze kennismaking met Terras da Comporta. Golfers Magazine 9 ligt begin november in de winkel.