Deze Week in Golf: Herstart vol problemen

Alleen Huizing en Besseling naar Tsjechië … Thriller in Atlanta … Drie Nederlanders naar Zweden … Weber doet mee in Canada

Wil Besseling

DP World Tour
Kampioenschap:
D+D Real Czech Masters
Data: 24 - 27 augustus 2023
Baan: Albatross Golf Resort, Praag, (Tsj)
Par: 72
Lengte: 6.829 meter
Prijzengeld: $ 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.00 - 18.00 uur. Zaterdag van 12.30 - 17.00 uur uur en zondag van 12.00 - 17.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Shane Lowry, Adrian Meronk, Robert MacIntyre, Pablo Larrazabal, Victor Perez, Adrian Otaegui, Rasmus Højgaard en Thriston Lawrence
Nederlanders: Wil Besseling en Daan Huizing
Winnaar in 2022: Maximilian Kieffer
Laatste kampioenen: 2022 - Maximilian Kieffer, 2021 - Johannes Veerman, 2020 - niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 - Thomas Pieters, 2018 - Andrea Pavan
Bijzonderheden: Daan Huizing en Wil Besseling maken deze week hun rentree. Darius van Driel en Joost Luiten slaan het Tsjechisch Masters over.
Dat Luiten niet speelt, betekent ook dat zijn piepkleine kans op rechtstreekse kwalificatie voor de Ryder Cup verkeken is. Zelfs een zege volgende week in Zwitserland - het laatste meetellende toernooi - zal niet voldoende zijn. En op een wildcard hoeft hij niet te rekenen.
Joost Luiten staat er op de jaarranglijst goed voor: twaalfde. Virtueel is hij zelfs in het bezit van een van de speelwijzen voor de PGA Tour ’24. Deelname aan het Tour Championship in Dubai staat al vast.
Maar de andere drie staan er matig tot beroerd voor. Akkoord, het seizoen duurt nog redelijk lang (acht toernooien), maar er zal toch iets van herstel moeten komen.
Wil Besseling (foto boven) staat bijvoorbeeld 173ste.
De West-Fries speelde achttien toernooien, haalde slechts zes cuts en een dertiende plaats in het in februari gespeelde Ras Al Khaimah Championship is zijn beste resultaat. Hij haalde in mei, in Italië, voor het laatst de cut
Besseling had last van zijn rug en het is te hopen dat die problemen voorbij zijn,
Darius van Driel vinden we terug op plek 136. Aan het einde van het seizoen behouden de beste 118 hun kaart voor 2024.
Daan Huizing is ondanks een paar leuke resultaten 135ste op de ranking.
Luiten laat dus zijn laatste minikans op deelname aan de Ryder Cup schieten, maar dat doen Shane Lowry, Adrian Meronk, Robert MacIntyre, Pablo Larrazabal, Victor Perez, Adrian Otaegui en Rasmus Højgaard niet.

PGA Tour
Kampioenschap:
Tour Championship
Data: 24 - 27 augustus 2023
Baan: East Lake Golfclub, Atlanta, Georgia (VS)
Lengte: 6.717 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 75.000.000 waarvan $ 18.000.000 voor de winnaar
Live Scoring: Vanaf donderdag 16.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport en Discovery Plus. Donderdag en vrijdag van 19.00 - 24.00 uur. Zaterdag van 19.00 - 1.00 uur en zondag van 18.00 - 24.00 uur
Hoogst gerankte spelers: De hele top-50 van de FedEx Ranking - dus de beste spelers van de wereld - is van de partij
Winnaar in 2022: Rory McIlroy (N-I)
Laatste winnaars FedEx Cup: 2022 - Rory McIlroy, 2021 - Patrick Cantlay, 2020 - Dustin Johnson, 2019 - Rory McIlroy, 2018 - Justin Rose
Bijzonderheden: Sinds 2007 wordt het seizoen besloten met het Tour Championship op East Lake, de baan waar de legendarische Bobby Jones ooit leerde golfen, met de FedEx Cup als inzet.
De beste dertig van de laatste ranking mogen meedoen. Dat is onveranderd gebleven, maar aan de formule van het slottoernooi is keer op keer gesleuteld.
Nu is het allemaal vrij simpel: wie het toernooi wint, is ook de nummer een van het seizoen en mag de FedEx Cup mee naar huis nemen. Plus die vette cheque natuurlijk.
Om de dertig hoogst genoteerde spelers na het door Viktor Hovland gewonnen BMW Championship een kickstart te geven, worden er als het ware slagen gegeven:
10 onder: Scottie Scheffler, 8 onder: Viktor Hovland, 7 onder: Rory McIlroy, 6 onder: Jon Rahm, 5 onder: Lucas Glover
4 onder: Max Homa, Patrick Cantlay, Brian Harman, Wyndham Clark, Matt Fitzpatrick
3 onder: Tommy Fleetwood, Russell Henley, Keegan Bradley, Rickie Fowler, Xander Schauffele
2 onder: Tom Kim, Sungjae Im, Tony Finau, Corey Conners, Si Woo Kim
1 onder: Taylor Moore, Nick Taylor, Adam Schenk, Collin Morikawa, Jason Day
Gelijk par: Sam Burns, Emiliano Grillo, Tyrrell Hatton, Jordan Spieth, Sepp Straka

Ladies European Tour
Het volgende toernooi is het met 400 duizend euro gedoteerde KPMG Iers Open (meer bijzonderheden). Dat wordt van 31 augustus - 3 september gespeeld op de baan van Dromoland Castle.

LPGA Tour
Van Noord-Ierland naar Canada.
Deze week (24 - 27 augustus) wordt in Vancouver het met 2,5 miljoen dollar gedoteerde CPKC Women’s Open (meer bijzonderheden en live scoring) gespeeld.
Dewi Weber is ook van de partij op de Shaughnessy Golf and Country Club, waar de Zuid-Afrikaanse Paula Reto haar titel verdedigt.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 28 augustus van 19.30 - 21.00 een verslag uit.

Challenge Tour
Het met 250 duizend euro gedoteerde Dormy Open (meer bijzonderheden en live scoring) wordt van 24 - 27 augustus op de Askersunds Golfklub bij het Zweedse Åmmeberg gespeeld - zo’n 250 kilometer ten westen van Stockholm.
Nederlandse deelnemers: Lars van Meijel, Vince van Veen en Kiet van der Weele

Pro Golf Tour
Deze maand maar liefst drie Nederlandse wedstrijden op rij, zo zien we op de kalender: op De Stippelberg (17 - 19 augustus), op Westwoud (24 - 26 augustus) en op De Gelpenberg (31 augustus - 2 september).
Het worden belangrijke weken voor de Nederlanders, want na dit Hollandse Trio wordt begin oktober het laatste kampioenschap van 2023 gespeeld.
Daarna weten we welke vijf spelers automatisch naar de Challenge Tour van 2024 promoveren. Op de huidige Order of Merit is Mike Toorop zesde.
Lars Keunen staat op de vijftiende plaats (maar is kansrijker op de Alps Tour) en Aydan Verdonk is 26ste.
En dan nog dit: voor de drie Nederlandse toernooien wordt een mini Order of Merit opgetuigd. De nummer een krijgt een wildcard voor het KLM Open van 2024.

Alps Tour
Nog twee toernooien op het schema: half september het Hauts de France-Pas de Calais Golf Open en in de derde week van oktober de allesbeslissende Alps Tour Grand Final.
Net als op de Pro Golf Tour promoveren de beste vijf van de Order of Merit naar de Challenge Tour van 2024.
In feite zijn het waarschijnlijk de nummers twee tot en met zes omdat Kiet van de Weele, die de ranglijst nu aanvoert, via drie zeges al naar de Challenge Tour is gegaan.
Lars Keunen staat op de vierde plaats, Davey Porsius is achtste en Bos Geurts vinden we terug op plek 24.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl