Deze Week in Golf: DP World Tour terug van vakantie

Van Driel, Van Dam en Holmey naar Noord-Ierland … Deel twee van de Amerikaanse play-offs … Veel Nederlanders in Fins Challenge Open … Begin van Dutch Swing op Pro Golf Tour

Anne van Dam

DP World Tour / Ladies European Tour / LPGA Tour
Kampioenschap:
ISPS Handa World Invitational presented by AVIV Clinics
Data: 17 - 20 augustus 2023
Baan: Galgorm Castle en Castlerock Golfclub, Co Antrim (N-I)
Par: mannen/vrouwen - Calgorm Castle 70/72, Castlerock 72/73
Prijzengeld: anderhalf miljoen dollar bij de vrouwen en ook anderhalf miljoen bij de mannen.
Officiële website: Worldinvitational.golf
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.30 uur via website LPGA en DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 14.00 - 19.00 uur. Zaterdag van 14.30 - 19.30 uur en zondag van 12.00 - 17.30 uur.
Hoogst gerankte spelers: Victor Perez, Robert MacIntyre, Adrian Otaegui, Ewen Ferguson en Calum Hill
Hoogst gerankte speelsters: Leona Maguire, Georgia Hall, Abane Valenzuela, Yu Liu, Stephanie Meadow en Peiyun Chien
Nederlanders: Anne van Dam, Lauren Holmey en Darius van Driel
Winnaars in 2022: Maja Stark en Ewen Ferguson
Laatste kampioenen: 2022 - Maja Stark (Zwe) en Ewen Ferguson (Sch), 2021 - Pajaree Anannarukarn (Tha) en Daniel Gavins (Eng)
Bijzonderheden: Een toernooi dat meetelt voor drie Tours en dat twee winnaars oplevert. Voor de derde keer staat het kampioenschap in Noord-Ierland op de kalender.
De eerste twee ronden worden op twee banen gespeeld en in het weekeinde vormt alleen de parkbaan van Galgorm Castle het decor.
De beste zestig plus ties na 36 holes in beide toernooien spelen in het weekeinde. Hoewel, er is na de derde ronde een tweede cut: alleen de beste 35 mannen en beste 35 vrouwen komen zondag in actie.
En dan nog dit (I): Victor Perez en Robert MacIntyre zouden normaal gesproken niet naar Noord-Ierland zijn gegaan. Maar ze hebben nog een kans om zich in het Europese Ryder Cup-team te spelen (standen kwalificatie).
Er tellen nog drie Europese toernooien mee: het World Invitational van deze week, het Tsjechisch Masters en het Omega Europees Masters in Zwitserland.
MacIntyre zit nu virtueel in het team. Perez zeker niet. Ook Yannik Paul, Adrian Meronk en Rasmus Højgaard hebben een kans, maar ze doen niet mee in Noord-Ierland.
En dan nog dit (II): Anne van Dam (foto boven) heeft deze week een caddie die we goed kennen: Martijn van Oosterhout. Die werkte lang voor Wil Besseling en is nu de bagman van Johannes Veerman. Maar die doet niet mee.

PGA Tour
Kampioenschap:
BMW Championship
Data: 17 - 20 augustus 2023
Baan: Olympia Fields Country Club (North Course), Olympia Fields, Illinois (VS)
Lengte: 6.735 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 20.000.000, waarvan 3,6 miljoen is gereserveerd voor de winnaar.
Live Scoring: Vanaf donderdag 16.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport en Discovery Plus. Donderdag en vrijdag van 19.30 - 24.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.00 - 24.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: De hele top-50 van de FedEx Ranking- dus de beste spelers van de wereld - is van de partij
Winnaar in 2022: Patrick Cantlay (VS)
Laatste winnaars: 2022 - Patrick Cantlay (VS), 2021 - Patrick Cantlay (VS), 2020 - Jon Rahm (VS), 2019 - Justin Thomas (VS), 2018 - Keegan Bradley (VS)
Bijzonderheden: De eerste grote beslissing is gevallen. De beste vijftig van de jaarranglijst doen mee aan het BMW Championship. Bij die mannen mag de vlag uit: alleen zij zijn in 2024 verzekerd van deelname aan alle Designated Events van de PGA Tour.
Spelers die nét de boot misten: Mackenzie Hughes, Nick Hardy, Taylor Montgomery, Alex Smalley, Thomas Detry en Stephan Jaeger.Enfin, de beste vijftig spelen in Chicago niet alleen om veel geld, maar ook om een plaats in de top-30 van de ranking. Als je dat lukt mag je volgende week in Atlanta het Tour Championship spelen.

Challenge Tour
Van 17 - 20 augustus wordt op de baan van het Vierumäki Resort in het Finse Vierumäki - 25 kilometer ten noorden van Helsinki - het met 250 duizend euro gedoteerde Vierumäki Fins Challenge Open (bijzonderheden en live scoring) gespeeld.
Nederlanders in het veld: Sven Maurits, Wouter de Vries, Lars van Meijel, Vince van Veen, Koen Kouwenaar en Dario Antonisse.

Pro Golf Tour
Deze maand maar liefst drie Nederlandse wedstrijden op rij, zo zien we op de kalender: op De Stippelberg (17 - 19 augustus), op Westwoud (24 - 26 augustus) en op De Gelpenberg (31 augustus - 2 september).
Het worden belangrijke weken voor de Nederlanders, want na dit Hollandse Trio wordt begin oktober het laatste kampioenschap van 2023 gespeeld.
Daarna weten we welke vijf spelers automatisch naar de Challenge Tour va 2024 promoveren. Op de huidige Order of Merit is Mike Toorop zesde.
Lars Keunen staat op de vijftiende plaats (maar is kansrijker op de Aps Tour) en Aydan Verdonk is 23ste.
En dan nog dit: voor de drie Nederlandse toernooien wordt een mini Order of Merit opgetuigd. De nummer een krijgt een wildcard voor het KLM Open van 2024.

Alps Tour
Nog twee toernooien op het schema: half september het Hauts de France-Pas de Calais Golf Open en in de derde week van oktober de allesbeslissende Alps Tour Grand Final.
Net als op de Pro Golf Tour promoveren de beste vijf van de Order of Merit naar de Challenge Tour van 2024.
In feite zijn het waarschijnlijk de nummers twee tot en met zes omdat Kiet van de Weele, die de ranglijst nu aanvoert, via drie zeges al naar de Challenge Tour is gegaan.
Lars Keunen staat op de vierde plaats, Davey Porsius is achtste en Bos Geurts vinden we terug op plek 24.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl