Koopgids ijzers (2): players distance irons

Of je nu op zoek bent naar gevoel, extra afstand of maximale vergevingsgezindheid, de juiste set ijzers zorgt voor betere scores. In dit tweede deel testen we de beste players afstandsijzers van 2023.

Koopgids ijzers (2): players distance irons

Callaway liet de golfwereld in 2013 met de Apex voor het eerst kennismaken met een players’ distance iron. De decennia ervoor moesten redelijke golfers altijd kiezen tussen een kleiner, gesmeed players-ijzer of een grotere game-improver met meer offset voor mid-handicappers. De Apex bood voor het eerst een gesmeed gevoel, sterkere lofts en extra lengte in een aantrekkelijk clubhoofd.

De laatste jaren is deze categorie gigantisch gegroeid, waardoor de betere golfer nu volop keus heeft. Ontwerpers hebben bij deze ijzers geen golfers in gedachten met een hogere handicap dan ongeveer 14. Je kunt een iets groter clubhoofd verwachten dan bij een players-ijzer, en een hol clubhoofd of een cavity back. De constructie maakt gebruik van meerdere materialen en heeft een dun, flexibel clubblad voor veel balsnelheid.

Srixon ZX5 MK II
Prijs: € 200 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 31º
Vergevingsgezindheid: 2,5/5
Dit is een briljante combinatie van een gesmede body om vibraties te dempen en een lichtgewicht, flexibel clubblad voor veel balsnelheid. Dit maakt de ZX5 een zeer aantrekkelijke optie voor redelijke clubgolfers. De toplijn is bijna identiek aan die van de andere drie Srixon ZX-ijzers van dit seizoen, zodat je ze naar hartenlust kunt combineren in één set. Een geweldige optie.

Mizuno JPX923 Forged
Prijs: € 195 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 30º
Vergevingsgezindheid: 2,5/5
Het sterke chromoly staal is een belangrijke eigenschap van de moderne ijzers van Mizuno, want dit materiaal zorgt voor extra balsnelheid zonder dat je inlevert op gevoel. De uit één stuk staal gesmede en vervolgens gefreesde (een ingewikkeld proces) Forged heeft een nieuw ontworpen clubblad met een grote sweetspot, wat zorgt voor meer consistentie.

Mizuno JPX923 Metal Pro
Prijs: € 195 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 28,5º
Vergevingsgezindheid: 3/5
De Hot Metal Pro is Mizuno's compacte afstandsijzer met sterke lofts, ontwikkeld voor degelijke spelers die qua gevoel geen voordeel zien in het spelen met forged ijzers. Het is een goede optie voor golfers die bij het adresseren niet te veel offset willen zien. Maar hou er wel rekening mee dat dit resulteert in een iets lagere balvlucht.

Cobra King Forged Tec
Prijs: € 199 (7 ijzers)
Loft ijzer-7: 29,5º
Vergevingsgezindheid: 2,5/5
Fatsoenlijke mid-handicappers worden op dit moment gigantisch verwend met de keuzemogelijkheden voor ijzers. De Forged Tec is een typisch modern afstandsijzer met een gesmede body, hol clubhoofd en sterke lofts. Als de TaylorMade P790 en Ping i525 op je radar staan, dan moet je dit ijzer ook beslist proberen.

Ping i525
Prijs: € 219 (per ijzer)
Loft ijzer-7: 30,5º
Vergevingsgezindheid: 2,5/5
Ze zijn niet gloednieuw, maar als je een redelijke ball striker bent en afstand jouw ding is, dan is de 525 jouw club. Iedereen die denkt aan het aanschaffen van een set Ping-ijzers zou de moeite moeten nemen om zich te laten fitten. Dit kan Ping als geen ander en je krijgt dus een set die precies op jouw swing is afgestemd.

TaylorMade P790
Prijs: € 1540 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 30,5º
Vergevingsgezindheid: 2,5/5
Dit is de derde generatie van de TaylorMade P790, de koning onder de holle afstandsijzers voor betere golfers. Sommige spelers zullen ze kiezen omdat ze er in de tas simpelweg geweldig uitzien, maar wij raden ze ook aan omdat ze over de hele linie ijzersterk presteren.

PXG 0311 Gen5
Prijs: € 1740 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 32º
Vergevingsgezindheid: 2,5/5
De P (het players-model) zette PXG bij de start in 2014 op de kaart bij redelijke golfers met een dikke portemonnee die wel eens wat anders wilden proberen. Het laatste model combineert power met accuratesse. Hou de website van PXG in de gaten, want de prijzen kunnen behoorlijk fluctueren.

Callaway Paradym
Prijs: € 1599 (7 ijzers)
Loft ijzer-7: 29º
Vergevingsgezindheid: 2,5/5
Dit is het antwoord van Callaway op de TaylorMade P790. Dankzij een nieuw chassis kon er boven in het clubhoofd inefficiënte massa worden bespaard. Het clubblad is forged, dun en snel, maar golfers mogen toch een redelijk geluid en gevoel verwachten dankzij het vibratiedempende materiaal urethaan.

Wilson D9 Forged
Prijs: € 990 (6 ijzers)
Loft ijzer-7: 30,5º
Vergevingsgezindheid: 2,5/5
De golfbusiness van Wilson groeit snel, en het zijn modellen zoals de D9 Forged die het merk weer op de radar van de betere golfer hebben weten te krijgen. Het ijzer heeft een zeer traditionele look en combineert snelheid met afstand en een flinke dosis vergevingsgezindheid. Een krachtige combi.