Koopgids hybrides

Als je de juiste hybride weet te vinden, die past bij jouw swing en balvlucht, dan zul je dat merken – in de baan en op je scorekaart.

Koopgids hybrides

Welk clubhoofd past bij jouw spel?
Compact

Compacte modellen zijn ontwikkeld voor golfers die hun hybrides als een ijzer slaan: steil op de bal in komend. Vaak zijn het betere spelers die van een ondiep clubhoofd houden en voldoende snelheid ontwikkelen om een clubblad met minder offset bij impact te sluiten. De balvlucht is neutraal, iets lager en heeft minder spin.
Wide body
Hybrides zijn ontworpen om de lastige lange ijzers te vervangen, dus is het essentieel dat je de bal er hoger en consistenter mee slaat dan met een ijzer-3, -4 of -5. Met een bredere zool en ronder clubhoofd past de 'wide body' het best bij golfers die hun hybrides net zoals hun fairway woods van het gras vegen.
Hoge balvlucht
High launch hybrides zoals de Wilson Launch Pad en Cobra Air-X zijn ontworpen voor spelers met een zeer bescheiden swingsnelheid. In 2023 zijn er een aantal nieuwelingen. Voor het eerst maken ook TaylorMade en Ping hybrides die de bal hoog de lucht in lanceren. TaylorMade zegt dat het traditionele verschil in loft van 3º bij langzame swings niet voldoende is om optimale gapping te krijgen.

Lofts genoeg
Ga je dit jaar nieuwe ijzers of hybrides kopen? Zorg er dan voor dat je je langste ijzer met vertrouwen slaat. Het maakt niet uit als dat een ijzer-7 is. Hybrides zijn er tegenwoordig in talloze lofts (je kunt zelfs je ijzer-7 of -8 vervangen) en steeds vaker kun je ijzers ook los kopen. Koop dus geen clubs die je niet gaat gebruiken.

Minder clubs
Er is geen regel die zegt dat je veertien clubs nodig hebt. Denk daaraan als je swingsnelheid in de buurt van het gemiddelde zit (92 mph met je driver). Als de snelheid rond of onder dit gemiddelde komt, hebben golfers grotere loftverschillen tussen hun clubs nodig om een verschil in afstand te krijgen. Bij meer bescheiden swingsnelheden (75 mph met een ijzer-7) moet je meer woods en hybrides gebruiken, maar het heeft geen zin om een houten-5 of -7 in de tas te stoppen als je hybride-3 of -4 dezelfde afstand vliegt.

Compact
TaylorMade Stealth 2 Plus
Prijs: € 329
Loft: 17º/19º/22º
De Plus heeft dit jaar een rechtere toplijn en een korter clubhoofd gekregen. Het is een goede keus voor sterkere golfers die met een hybride de balvlucht van een ijzer willen slaan, en die het kunnen manoeuvreren van de bal belangrijker vinden dan pure lengte.

Compact
Srixon ZX MK II
Prijs: € 279
Loft: 17º/19º/22º/25º/28º
Een iets dieper gelegen zwaartepunt zorgt voor wat extra spin dan bij zijn voorganger, wat het makkelijker maakt om de bal snel op de green te laten stoppen – iets wat betere spelers verwachten. En het compacte clubhoofd van de ZX MKII is prachtig om naar te kijken.

Wide body
Ping G430
Prijs: € 365
Loft: 17º/19º/22º/26º/30º/34º
De hybride 2, -3 en -4 moeten de lange ijzers vervangen en bieden dan ook volop lengte. Maar Ping wil ook golfers die hun mid-ijzers inconsistent slaan helpen. Daarom zijn de 5, 6 en 7 ontworpen om snel te stoppen en zeer precieze afstanden te slaan.

Wide body
Cobra Aerojet
Prijs: € 299
Loft: 17º/19º/21º/24º/28º
Cobra heeft hard gewerkt om de Aerojet een nieuw uiterlijk te geven, maar het is de 43 gram wegende brug laag en voor in het clubhoofd die zorgt voor de extra balsnelheid bij bovengemiddelde swingsnelheden. De stabiele KBS PGI is de standaard shaft.

Wide body
Callaway Paradym
Prijs: € 329
Loft: 18º/21º/24º/27º
Er zit geen koolstofvezel in de Paradym-hybrides, maar ze hebben wel een aantrekkelijk clubhoofd dat is geïnspireerd op de fairway woods. Plus een zool die het contact met de grond optimaliseert. Met de aanpasbare hosel kun je de balvlucht en de gapping afstemmen op jouw spel.

Wide body
TaylorMade Stealth 2
Prijs: € 299
Loft: 19º/22º/25º/28º/31º
Onze tests laat zien dat de fairway woods en hybrides van TaylorMade de laatste jaren qua snelheid en afstand altijd meedoen voor de hoofdprijzen. De tweede generatie Stealth zet deze traditie voort. De V-vormige zool biedt speelbaarheid uit elke ligging.

Wide body
Cobra King Tec
Prijs: € 319
Loft: 17º/19º/21º/24º
Cobra zegt dat de King Tec de best presterende hybride is die ze kunnen maken. Met een kroon van carbon, drie verwisselbare zoolgewichten (fade, neutraal en draw) en een aanpasbare hosel kan de betere golfer dit model volledig naar wens instellen.

Hoge balvlucht
Callaway Paradym X
Prijs: € 329
Loft: 18/21º/24º/27º/30º
De Paradym X is een geweldige optie voor spelers met een bescheiden swingsnelheid, mede dankzij de 'high launch' Aldila Ascent-shaft. Het robuuste zoolgewicht van wolfraam en de Jailbreak-staven achter het clubblad houden de balsnelheid ook bij slecht contact op peil.

Hoge balvlucht
TaylorMade Stealth 2 HD
Prijs: € 299
Loft: 20º/23º/27º/31º
Een verschil in loft van 4º (in plaats van de normale 3º) zorgt ervoor dat langzame swingers betere gapping krijgen met deze hybrides. Het clubhoofd is diep en laag, waardoor de bal snel de lucht in gaat. Dit design geeft de gemiddelde clubgolfer volop vertrouwen.

Hoge balvlucht
Ping G430 HL
Prijs: € 365
Loft: 17º/19º/22º/26º/30º/34º
De High Launch is een volledig nieuwe loot aan de G430-stam, waarmee Ping zich richt op golfers met een swingsnelheid van 85 mph of minder (met de driver). Ze zijn zo'n 15 procent lichter dan de rest van de familie en de Alta Quick-shaft helpt de bal de lucht in en genereert extra snelheid.