Handicap nauwkeuriger?

Het Wereld Handicap Systeem is twee jaar in gebruik. Een van de kritiekpunten was dat het te weinig rekening hield met de omstandigheden tijdens een ronde. Dat is nu aangepast.

Handicap nauwkeuriger?

Hoe werkt het? Bij heel slecht weer, extreem lastige pinposities of hoge rough scoor je minder goed dan als de omstandigheden ideaal zijn. Dat is logisch. Om hiervoor te compenseren, maakt het World Handicap System bij het berekenen van je dagresultaat gebruik van een 'playing conditions calculation'.

Maar deze zogenaamde PCC was volgens velen te conservatief, en trad pas in werking als de omstandigheden extreem lastig waren. De R&A en USGA hebben zich de kritiek aangetrokken en het systeem aangepast.

Het algoritme dat op elke baan automatisch de scores van die dag vergelijkt, is veranderd, zodat er vaker een PCC-aanpassing zou moeten plaatsvinden. De vernieuwde PCC zou naar verwachting gemiddeld vijf procent vaker moeten ingrijpen dan voorheen het geval was.

Reken jezelf overigens niet rijk. Bij negen van de tien ronden blijft de score die je binnenbrengt gewoon staan, dus die handicapverlaging zul je toch echt zelf moeten verdienen. Meer oefenen? Toch een lesje?

World
  • iStock