Kwartet naar Abu Dhabi

Alle vier de Nederlanders kunnen van 19 - 22 januari meedoen aan het Abu Dhabi HSBC Championship.

Yas Links

Mooie kansen voor Oranje. Ook Joost Luiten is op basis van zijn nieuwe categorie - top-40 career money list - zeker van een plekje in het veld. Wil Besseling, Daan Huizing en Darius van Driel komen op de baan van Yas Links eveneens aan de start.
Luiten is dit seizoen de laagste gerankte Nederlander op de DP World Tour.
Het Abu Dhabi HSBC Championship is dit jaar met negen miljoen dollar gedoteerd - net als de Dubai Desert Classic van een week later. Het toernooi op de Emirates Golfclub heeft voor het eerst de Indiase motorenfabriek Hero als titelsponsor.
De vier Nederlanders verschijnen in Dubai ook aan de start.

En daar zijn ze weer. Het voor de DP Word Tour-begrippen uiterst hoge prijzengeld heeft vooralsnog acht spelers van de Saoedische tour uit hun winterslaap laten ontwaken. LIV Golf begint het veertien toernooien tellende seizoen 2023 pas eind februari met een toernooi in Mexico.
Henrik Stenson, Lee Westwood, Ian Poulter, Patrick Reed, Richard Bland, Laurie Canter, Adrian Otaegui en Bernd Wiesberger staan op de deelnemerslijst van Abu Dhabi HSBC Championship. Zij houden zes jonge promovendi uit het veld.
En daarmee is meteen weer een belangrijk aspect van het probleem aangestipt. Op de PGA Tour mogen ze niet meer spelen, maar pas volgende maand buigt een Brits hof zich over een eventuele verbanning van de DP World Tour.
Daardoor zijn tal van andere DP World Tour-spelers nu de dupe.

Houdt hij zijn mond? Patrick Reed speelt dus in Abu Dhabi en het is de vraag of hij de vaak veel kritischere Europese journalisten te woord zal staan.
Met de steun van een uiterst dubieuze advocaat heeft hij tal van Amerikaanse verslaggevers aangeklaagd omdat zij door hun berichtgeving de carrière van Reed zouden hebben aangetast. De Texaan eist in totaal van 750 miljoen dollar van hen.

Wel en niet. Een opvallende afwezige op Yas Links is Thomas Detry. De Belg doet van 12 - 15 januari in Abu Dhabi wel mee aan de Hero Cup, een match tussen teams van het Continent en Groot-Brittannie & Ierland. Waarschijnlijk keert Detry daarna terug naar de VS om zijn seizoen op de PGA Tour te vervolgen. Detry staat nu twaalfde op de FedEx Ranking.
Alexander Levy keert weer terug op het hoogste niveau. De Fransman speelde in februari 2022 voor het laatst. Een hernia hield Levy sindsdien aan de kant.

Tour
  • DP World Tour