Winterstop

Voor veel golfers zit het seizoen er nu wel zo'n beetje op. Zij spelen liever niet in de regen of de kou. Hoewel we zelf geen enkele reden zien om een winterstop in te lassen, is het voor de koukleumen onder de golfers goed om hun tas nog eens goed door te lopen voor ze die tijdelijk wegzetten in de garage.

zon

Droog en warm

Oké, laten we allereerst onze eigen woorden maar onderuithalen. Want de garage of de schuur is vaak helemaal niet de beste plek om je clubs te stallen voor de winter. Om over je kofferbak nog maar te zwijgen. Net als jijzelf houden golfclubs van een aangename, constante temperatuur. Stalen shafts kunnen gaan roesten in een vochtige omgeving, al te grote temperatuurwisselingen kunnen op termijn de lijm die clubhoofd en shaft met elkaar verbinden aantasten, en het rubber van je grips moet daar ook al weinig van hebben. Heb je een hoekje over in huis, zet je tas dan daar neer. Pak je hem misschien ook sneller nog een keer op als zich een mooie winterdag aandient.

Schoon

Eigenlijk zou je het na elke ronde moeten doen, maar in ieder geval voor je aan je winterstop begint: je spullen grondig schoonmaken. Je groeven zou je na elke slag schoon mogen maken ‒ iets wat je je vast na iedere intensieve poetsbeurt voorneemt ‒ maar zorg er tenminste voor dat je clubhoofden in de lente blinkend als een spiegel uit de tas komen. Gebruik liever niet die kleine staalborstels die je vaak aan tassen ziet hangen, maar maak de koppen schoon met een afwasborstel of spons en een lauw sopje, en droog ze vervolgens af. Vergeet ook je grips niet mee te nemen: vieze grips zorgen dat je minder grip hebt. Gebruik ook hiervoor een lauw sopje, al moet je er op letten niet te veel sop te gebruiken. Om het vuil en vet van je grips te krijgen is licht boenen met weinig sop vaak ruim voldoende. Doe de clubs pas terug in de tas als je materiaal weer droog is.

Nieuwe grips

Misschien is de winterstop ook wel het moment om je grips te laten vervangen. De meeste amateurs wachten veel te lang met het vervangen van dit belangrijke onderdeel en spelen jaren met dezelfde grips, terwijl eens per jaar voor bijna iedereen die regelmatig speelt goed zou zijn. Als je veel speelt – ook oefenen valt daar natuurlijk onder – slijten je grips sneller en kan het geen kwaad misschien nog vaker nieuwe grips te laten plaatsen. En waarom je dat in de wintermaanden moet doen? Twee redenen: 1. het is in deze periode vaak net wat rustiger in de proshop, en 2. dan heb je je spullen maar vast klaar voor het nieuwe jaar.

Rommel

Gedurende het seizoen wordt zelfs de netste golftas een steeds grotere rommel. Scorekaarten stapelen zich op, lege ballensleeves zwerven door de verschillende vakken. En was je het seizoen niet begonnen met een keurig zakje met tees, markers en pitchforks? Waarom vind je nu dan losse exemplaren in elk denkbaar vakje en is dat zakje nagenoeg leeg? Dit is hét moment om de boel weer eens goed te reorganiseren. Haal je tas helemaal leeg, gooi weg wat weggegooid kan worden en sorteer alles weer netjes in vakjes en zakjes. Hoef je bij je volgende ronde niet weer zuchtend op zoek te gaan naar een potloodje.

Ook de handdoek aan je tas wil fris aan het nieuwe jaar beginnen.

Wasje

Niet alleen je clubs verdienen een schoonmaakbeurt, maar denk ook eens aan die extra trui die je altijd in je tas hebt zitten. Neem maar van ons aan: die ruikt na een heel seizoen in de tas behoorlijk muf. Of de handdoek die aan je tas hangt: is er nog een plekje waar geen modder op zit? En wat dacht je van je golfschoenen? Die zet je toch zeker niet na je laatste ronde nat in de kast met de plakken modder er nog aan? Draai een wasje, poets je schoenen en zet ze droog en warm genoeg weg. Weinig onsmakelijker dan stinkende en licht beschimmelde schoenen in het voorjaar.

Doormeten

De winterstop is het ideale moment om je set nog eens goed door te laten meten. Passen je clubs nog bij je spel of zou je er goed aan doen om een nieuwe set ‒ of een enkele nieuwe club ‒ aan te schaffen? En misschien is het een optie om je huidige set iets bij te laten buigen.

Klaar voor de start

Als je alles hebt gedaan ‒ de spullen zijn schoon, de wasjes gedraaid, de vakken leeg ‒ is het goed om je tas ook verder klaar te maken voor je eerstvolgende ronde. Een zakje met tees, een extra pitchfork, balletjes en handschoenen: zorg dat het allemaal in je tas zit en dat je ook weet wáár. Een goed begin is immers het halve werk. Ook als je – het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan – midden in december alsnog de baan in wilt. Zonde toch om zo'n mooie dag te laten lopen?

Je kan natuurlijk ook gewoon doorspelen...

Gewoon doorgaan

Heb je al deze tips met onbegrip tot je genomen en wil je gewoon blijven spelen? Heel goed. Met een lekkere winterse wandeling is helemaal niets mis. Zeker niet als je hieraan denkt:

Laagjes: een dikke jas mag dan warm zijn, draag liever meerdere dunne laagjes. Het houdt je niet alleen warmer, je kunt meestal ook beter bewegen. En mocht het toch warmer zijn dan gedacht, dan kun je altijd een laagje uitdoen.

Winterhandschoenen: er zijn goede winterhandschoenen te koop waarmee je wel grip hebt maar geen koude handen. Hou je er niet van om met twee handschoenen aan te spelen, koop dan een paar dikke wanten die je tussen de slagen door makkelijk aan kunt doen.

Draagtasje: het komt voor dat banen gesloten zijn voor trolleys, bijvoorbeeld omdat ze te nat zijn. Mag je alleen spelen met de tas op je rug? Doe er dan een half setje in en haal alles wat je niet nodig hebt eruit. Bijkomend voordeel: door minder clubs mee te nemen word je gedwongen creatievere keuzes te maken.

Op reis: ben je van mening dat golfen in de winter niets voor jou is, dat ook de milde Nederlandse winter er vooral is om binnen door te brengen, maar begint het na een maandje golfonthouding toch te kriebelen, dan is er een oplossing. Surf naar de website van een golftouroperator, sla de brochure open met mooie zonbestemmingen en kijk of je de komende maanden nog ergens een paar rondjes kunt spelen in korte broek en polo.