Nederlanders niet naar Mauritius

De West-Fries was tot het weekeinde de enige Nederlander op de deelnemerslijst van het met een miljoen gedoteerde AfrAsia Bank Mauritius Open. Maar ook zijn naam is geschrapt.

Mont Choisy

DP World Tour
Kampioenschap:
AfrAsia Bank Mauritius Open
Data: 15 – 18 december 2022
Baan: Mont Choisy Le Golf, Grand Baie, Mauritius
Par: 72
Lengte: 6.446 meter
Prijzengeld: $ 1.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 5.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport TV.
Donderdag en vrijdag van 9.30 – 14.30 uur. Zaterdag en zondag van 9.00 – 13.30 uur.
Opvallende namen: Thomas Bjørn, Ockie Strydom, Thomas Detry, Grant Forrest, Dean Burmester, Antoine Rozner en Nicolas Colsaerts
Nederlanders: Geen
Winnaars: 2020 – Rasmus Højgaard (Den), 2019 – Kurt Kitayama (VS), 2018 – Dylan Frittelli (Z-A), 2016 – Jeunghun Wang (Z-K)
Bijzonderheden: Nog één toernooi voor de stokken in het vet kunnen. Pas op donderdag 19 januari 2023 wordt het nieuwe seizoen voortgezet met het Abu Dhabi HSBC Championship. Daar kan negen miljoen worden verdeeld, net als een week later in de Dubai Desert Classic.
Welke Nederlanders daar aan de start kunnen verschijnen, is nog niet duidelijk.
Er is van 10 – 12 januari al een interessant intermezzo: de Hero Cup. Het is een match tussen teams van Groot-Brittannië & Ierland en het Europese continent. Nederlanders zijn helaas niet goed genoeg. En dat zegt weer wat over de staat van ons golf.
Op Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan met een oppervlakte van 2.000 vierkante kilometer – daarmee ruim kleiner dan Drenthe – wordt de zesde editie gespeeld van een Open dat onderdeel is van de DP World Tour.
Voor de première in mei 2015 waren er al Mauritius Opens gespeeld, maar die telden niet mee voor de Europese ranking.
Het Mauritius Open is overigens ook een wedstrijd die meetelt voor de ranglijst van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour.
Er zijn negen banen in de Republiek Mauritius, die ruim 1.800 kilometer ten oosten van Zuid-Afrika ligt. Het land werd in 1968 onafhankelijk. De Britten waren de laatste ‘eigenaren’. Daarvoor was Mauritius Nederlands, Portugees en Frans.
In de Hollandse periode werd het eiland vernoemd naar Prins Maurits, zoon van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje.
Sinds 2015 werden drie Opens gespeeld op de Heritage Golfclub en twee op de Four Seasons Golfclub.
Nu is het in ’t noorden gelegen Mont Choisy de gastheer. Op de website van Leading Courses staan achttien beoordelingen. Gemiddeld geeft men de baan een 8,5. Of de heren professionals dat ook zo zien, weten we zondagmiddag.

Tour
  • Mont Choisy Le Golf