Major in Frankrijk

Minjee Lee gaat voor tweede Major-zege in 2022 … Van Driel en Huizing in Casoo Classic … Champ verdedigt titel in Minnesota … Van Meijel van Brits Open naar Duitsland … Europese amateurkampioenschappen voor vrouwen en jeugd

Evian Golfclub

Majors
Kampioenschap:
The Amundi Evian Championship
Data: 21 - 24 juli 2022
Baan: Evian Resort Club, Evian-les-Bains, Haute-Savoie (Fra)
Par: 71
Lengte: 5.965 meter
Prijzengeld: $ 6.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 7.30 uur via de website van de LPGA Tour
Televisie: Op maandag 25 juli van 19.30 – 21.00 uur een samenvatting op Ziggo Sport Golf.
Nederlanders: Geen. Dewi Weber en Anne van Dam staan op de reservelijst.
Sterke spelers: Nagenoeg de hele top van de wereldranglijst doet mee.
Winnares in 2021: Minjee Lee (Aus)
Laatste vijf winnaressen: 2021 – Minjee Lee (Aus), 2020 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 – Jin Young Ko (Z-K). 2018 – Angela Stanford (VS), 2017 – Anna Nordqvist (Zwe), 2016 – In Gee Chun (Z-K)
Bijzonderheden: Vier weken achter elkaar een innige samenwerking tussen de LPGA en de Ladies European Tour.
De komende dagen het Evian Championship (een Major), dan het Schots Open, vervolgens het AIG Womens’ Open (het laatste Major van het jaar) op Muirfield en daarna in Noord-Ierland het ISPS Handa World Invitational waarin ook nog eens een toernooi van de DP World Tour is verweven.
Het Evian Masters behoort sinds 2013 tot de Majors en daarmee kwam het aantal grote kampioenschappen op vijf – waarvan vier in de VS.
Dit jaar won de Amerikaanse Jennifer Kupcho het Chevron Championship, heerste Minjee Lee uit Australië in het U.S. Women’s Open en bleek de Zuid-Koreaanse In Gee Chun de beste te zijn in het Women’s PGA Championship.
Vorig jaar maakte Minjee Lee in Evian op zondag zeven slagen achterstand goed. Net als de Zuid-Koreaanse Jeong Geun Lee6 (geen tikfout) eindigde zij op -18 en Minjee Lee won de play-off op de eerste extra hole.

DP World Tour
Kampioenschap:
Cazoo Classic
Data: 21 – 24 juli 2022
Baan: Hillside Golfclub, Southport, Merseyside (Eng)
Lengte: 6.500 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.750.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.30 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live Ziggo Sport Golf en op Golf TV van 16.30 – 21.00 uur. Wat vreemde tijden, maar dat heeft alles te maken met het Evian Championship en het Brits Senior Open. Die kampioenschappen worden ook deze week gespeeld en zijn voor het Britse Sky Sports belangrijker dan de Cazoo Classic.
Nederlanders: Darius van Driel en Daan Huizing
Mooie namen: Robert MacIntyre, Edoardo Molinari, Ewen Ferguson en Joachim B. Hansen
Winnaar in 2021: Calum Hill (Sch) (was eerste editie)
Bijzonderheden: Na een opwindend Open Championship en publicitair verstoord door het Senior Open en het Evian Championship en misschien ook wel door meer aankondigingen van de Saoedische tour (Cameron Smith? Henrik Stenson? Tommy Fleetwood? Hideki Matsuyama?) gaan de vooral gemiddelde spelers van de DP World Tour op een onderschatte linksbaan laten zien wat ze waard zijn.
De deelnemerslijst is niet bemoedigend. Dat geeft Van Driel en Huizing misschien wel de kans om te excelleren.
Hillside – opgericht in 1911 – is de buurman van Royal Birkdale, waar The Open in 2017 voor het laatst werd gespeeld, met Jordan Spieth als winnaar.
De huidige baan is het resultaat van uitbreidingswerk in de jaren zestig.
In 2019 werd op Hillside het Brits Masters gespeeld. Marcus Kinhult uit Zweden won met zestien onder par en Joost Luiten eindigde met tien onder keurig in de top-10.

PGA Tour
Kampioenschap:
3M Open
Data: 21 - 24 juli 2022
Baan: TPC Twin Cities, Blain, Minnesota (VS)
Lengte: 6.795 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 7.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Golf TV. Ziggo Sport zendt op dinsdag 26 juli van 18.00 – 19.00 uur een samenvatting uit.
Nederlanders: Geen
Mooie namen: Hideki Matsuyama, Tony Finau, Rickie Fowler, Cameron Champ, Jason Day en Sahith Theegala
Winnaar in 2021: Cameron Champ (VS)
Laatste winnaars: 2021 – Cameron Champ (VS), 2020 – Michael Thompson (VS), 2019 – Matthew Wolff
Bijzonderheden: Net als op de DP Tour geen sterk veld in Minnesota. Hideki Matsuyama staat op de lijst, maar het zou best kunnen dat de Japanner de PGA Tour gedag zegt om meer dan honderd miljoen dollar van de Saoediërs te ontvangen.
Twaalf maanden geleden won Cameron Champ met vijftien onder par.

Challenge Tour
Op de Wittelsbacher Golfclub bij Neuburg an der Donau staat het Big Green Egg German Challenge powered by VcG (vanaf donderdag live scoring) op het programma (21 – 24 juli). Aan het met 250 duizend euro gedoteerde toernooi doen Lars van Meijel en Robbie van West mee.

Satellite Tours
Even pauze op de Pro Golf Tour. Van 8 tot en met 10 augustus gaat men verder met het Richter + Frenzel Open, dat in Duitsland op Golf Club Fürth wordt gespeeld (meer bijzonderheden).
Afgelopen week won Vince van Veen op de Alps Tour een wedstrijd in Spanje en hij rukt op de Order of Merit op naar de achtste plaats. Davey Porsius is tiende en Koen Kouwenaar staat op plek vier.
Aan het einde van het seizoen promoveren de beste vijf naar de Challenge Tour van 2023.
Deze week (21 – 23 juli) wordt op de Golf Club Parco de' Medici het Roma Alps Open (bijzonderheden en scoring) gespeeld. Na dit met veertig mille gedoteerde kampioenschap staan er nog maar twee krachtmetingen op het programma.

Amateurs
Van 20 – 23 augustus wordt op de honderd jaar jonge baan van de Golf de Saint-Germain – ontworpen voor Harry Colt en gelegen in een lommerrijke omgeving ten westen van Parijs – het Europees Kampioenschap voor vrouwen amateurs gespeeld. (bijzonderheden en scoring)
Het European Young Masters (bijzonderheden en scoring) is in feite het EK voor jeugdspelers. Dit jaar is de Linna Golf in Finland gastheer. Het kampioenschap wordt van 21 – 23 juli gehouden.

Tour
  • Golfsupport.nl