Outsider leidt, Tiger naar huis

Mito Pereira uit Chili heeft in 2022 nog geen enkele top-10 plek behaald op de PGA Tour. De eerste zou zomaar kunnen komen door het PGA Championship te winnen.

Mito Pereira

Stand en vanaf 14.00 uur Live Scoring. De laatste groep gaat om 20.35 uur Nederlandse tijd de baan in.
Op de eerste 54 holes in het 104de PGA Kampioenschap, onder allerlei omstandigheden in de Southern Hills Country Club: warm, koud, nat, winderig, kalm, heeft Mito Pereira bewezen tot nu toe de meest constante van allemaal te zijn.
Hij overleefde zaterdag vier bogeys in vijf holes in het midden van een woeste derde ronde, maar maakte daarna drie birdies voor een 69 en een totaal van negen onder.
De 27-jarige Pereira heeft een voorsprong van drie slagen op de leider na dag twee, Will Zalatoris (73 zaterdag), en de Engelsman Matt Fitzpatrick (67). Cameron Young (67) staat op vier slagen en Abraham Ancer (70) moet er vijf goedmaken.
Tiger Woods, in zijn tweede officiële start sinds een gruwelijke SUV-crash in 2021, worstelde de hele dag en kwam tot een 79, zijn hoogste score in 22 starts in het PGA Championship.
Hij had duidelijk veel last van zijn rechterbeen en het koude en natte weer hielp ook niet. Toch zei Woods dat hij gewoon slecht gespeeld had. Later op de dag besloot hij zich echter terug te trekken uit het kampioenschap.
Ik kon niet uit de bogey-trein of welke andere trein ook stappen’, zei Woods na de ronde. ‘Ik deed niets goed. Ik heb niet veel goede ballen geslagen. Daardoor eindigde ik met een behoorlijk hoge score.’
Later maakte de president van de organiserende PGA of America President Jim Richerson, dit bekend: “Tiger Woods heeft ons laten weten dat hij zich terugtrekt uit het PGA Championship van 2022. We bewonderen Tiger's dappere poging om hier in Southern Hills te strijden en wensen hem het beste terwijl hij blijft herstellen van zijn verwondingen.’
Pereira speelt in zijn eerste PGA Championship en hoopt in de voetsporen te treden van Collin Morikawa, die twee jaar geleden het kampioenschap in zijn eerste start won. Pereira heeft niet meer dan 27 toernooien op de PGA Tour gespeeld, waarin hij drie top-10 plaatsen behaalde, maar hij gelooft dat als het zijn tijd is, het ook zijn tijd is: ‘Het maakt niet uit of het je eerste of je tiende kampioenschap is, als je echt heel goed speelt, krijg je kansen.’
Er zijn na 54 holes geen voormalige Major-winnaars in de top-5 te bespeuren. De laatste keer dat dit in PGA Championship gebeurde, was in 2011 op de Atlanta Athletic Club. Keegan Bradley won toen in een play-off.
Als er zondag na 72 holes twee of meer spelers gedeeld eerste zijn, wordt er een mini-ronde van drie holes gespeeld: 13, 17 en 18. Is er dan nog geen beslissing gevallen, dan gaan we met sudden death verder. Te beginnen met 18 en eventueel op 13, 17 en vervolgens weer 18.
Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde zondag van 19.00 tot minimaal 1.00 uur live uit. Een eventuele verlenging is natuurlijk ook rechtstreeks te volgen.

Tour
  • Pro Shots