Anne is terug

Na vier maanden zonder officiële toernooien maakt Anne van Dam haar rentree … Drie Nederlanders in Steyn City Championship … Slot Florida Swing PGA Tour … Pro Golf Tour begint seizoen in Egypte

Anne van Dam

DP World Tour
Toernooi:
Steyn City Championship
Data: 17 – 20 maart 2022
Baan: The Club at Steyn City, Johannesburg, Gauteng (Z-A)
Lengte: 7.054 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 1.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 7.00 uur via de website van de DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 11.30-16.30 uur. Zaterdag en zondag van 11.30-16.00 uur.
Nederlanders: Joost Luiten, Daan Huizing en Darius van Driel.
Mooie namen: Pablo Larrazabal, Ashun Wu, Brandon Stone, Wilco Nienaber, Jorge Campillo, Andy Sullivan, Antoine Rozner en Adri Arnaus.
Winnaar in 2021: Nieuw toernooi.
Bijzonderheden: De Zuid-Afrikaanse miljardair Douw Steyn had een droom: een eigen stad met tal van voorzieningen: huizen, appartementen, scholen – en een golfbaan.
Steyn City ligt ten noorden van Johannesburg en heeft een oppervlakte van negenhonderd hectare. De in 2015 geopende golfbaan is een van de belangrijkste elementen. Om het meteen maar goed te doen huurde de 69-jarige entrepreneur – wiens vermogen op meer dan twee miljard wordt geschat – Jack Nicklaus in als architect van de course waarop de DP World Tour deze week te gast is. Op de Zuid-Afrikaanse ranking staat The Club at Steyn City op de 23ste plaats,
De totale investering van Steyn in zijn ‘city’ wordt geschat op zeshonderd miljoen euro.
Voor de drie Nederlanders is het voorlopig het laatste toernooi van de DP World Tour op het Afrikaanse continent. Gaat het Steyn City Championship eindelijk de eerste top-10 finish van het seizoen opleveren?

PGA Tour
Toernooi:
Valspar Championship
Data: 17 – 20 maart 2022
Baan: Copperhead Course van het Innisbrook Resort, Palm Harbor, Florida (VS)
Lengte: 6.712 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 7.800.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via de website van de PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 19.00 – 23.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.00 – 23.00 uur.
Mooie namen: Het is na het chaotische Players Championship maar de vraag of iedereen die zich had ingeschreven naar de andere kant van Florida reist, maar de lijst ziet er wel mooi uit. Er doen deze week 144 spelers mee.
Abraham Ancer, Paul Casey, Matthew Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Viktor Hovland, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Anirban Lahiri, Francesco Molinari, Collin Morikawa, Louis Oosthuizen, Xander Schauffele, Justin Thomas en Bubba Watson.
Winnaar in 2021: Sam Burns (VS)
Laatste vijf jaar: 2021 – Sam Burns (VS), 2020 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 – Paul Casey (Eng), 2018 – Paul Casey (Eng), 2017 – Adam Hadwin (Can).
Bijzonderheden: Dit kampioenschap begon in 2000 als de Tampa Bay Classic en sinds 2014 is Valspar de hoofdsponsor,
De Copperhead Course is altijd de gastheer geweest.
Het is een baan waarop precisie belangrijker is dan lengte. De laatste drie holes (par-4, par-3 en par-4) zijn buitengewoon lastig en worden de Snake Pit genoemd.
In de loop der jaren hebben die drie holes nagenoeg altijd een belangrijke rol gespeeld op zondag.

LPGA Tour
Het seizoen 2020 wordt van 24 - 27 maart vervolgd in Carlsbad, Californië met de met anderhalf miljoen dollar gedoteerde JTBC Classic Presented by Barbasol. Dewi Weber doet volgende week mee en Anne van Dam staat helaas laag op de reservelijst.
Een week later staat het eerste Major op de kalender: The Chevron Championship. Noteer het maar vast: Ziggo Sport zendt dit kampioenschap van 31 maart – 3 april rechtstreeks uit.

Ladies European Tour
Van 17 – 20 maart staat het Aramco Saudi Ladies International op het programma. In Saoedi-Arabië, dat uiterst vrouwonvriendelijke land, waarin afgelopen weekeinde op één dag ‘gewoon’ 81 mensen werden geëxecuteerd.
Maar ja, dat geld is zo aanlokkelijk: er zit een miljoen in de pot. En dan roept alles en iedereen dat het zo’n mooi land is, dat de mensen er zo vriendelijk zijn, de baan geweldig is en dat het heel goed voelt om een bijdrage te leveren aan de ‘groei van golf in Saoedi-Arabië’.
Anne van Dam speelde half november 2021 haar laatste officiële toernooi – de Qualifying School niet meegerekend.
Een jaar geleden stond Van Dam nog 103de op de wereldranglijst, maar na een totaal mislukt seizoen vinden we haar terug op plek 207. Wordt 2022 het jaar van het Grote Herstel?

Challenge Tour
Het circuit ligt drie weken stil. Vanaf 24 – 27 maart zijn er twee toernooien in Zuid-Afrika en een in Tanzania, zo laat het schema zien.

Satelliet Tours
De Alps Tour vervolgt het seizoen 2022 van 16 – 19 maart met vier Italiaanse toernooien.
De Pro Golf Tour gaat ook van start. Dat zal van 15 – 17 maart gebeuren – ook in Egypte.
Er worden vijf wedstrijden op rij in het Noord-Afrikaanse land gespeeld, waarna eind april in Oostenrijk het eerste toernooi op Europese bodem wordt georganiseerd. Nederland is begin september aan de beurt met het FaberExposize Gelpenberg Open.

Tour
  • ProShots