Jan Kees Van der Velden

The American Express

Wekelijks leest Jan Kees van der Velden in De Golfpodcast een column voor. Deze week over een beroemd Amerikaans toernooi.

Als u weet wie Bob Hope was, dan bent u waarschijnlijk minimaal een babyboomer.

Hope overleed in 2003 op honderdjarige leeftijd en hij was een komiek die samen met Bing Crosby tal van films maakte die destijds grappig waren en door de ogen van de huidige generatie als hopeloos saai zullen worden omschreven.

Crosby en Hope waren fanatieke golfers, die tijdens hun trektochten door filmland altijd hun golftassen bij zich hadden. Ze durfden het ook aan om een keer aan het Brits Amateur mee te doen. Ze verloren in de eerste ronde maar kregen een grote schare fans achter zich aan.

Bing Crosby - die in 1977 na een ronde in Madrid op weg naar het clubhuis overleed - en Bob Hope waren misschien wel de eerste celebrity golfers.

Deze week wordt op de PGA Tour The American Express gespeeld. Niet gesponsord door een bedrijf van snelle treinen want daar doen de Amerikanen niet aan, maar door een creditcard-maatschappij die in de strijd met Visa en MasterCard stevig op achterstand is gezet.

Het toernooi in La Quinta heette jarenlang de Bob Hope Classic. Hope was stikjaloers op zijn vriend Bing, die dat mooie toernooi voor pro’s en bekende Amerikanen op Pebble Beach had. Wat Bing had wilde Bob ook.

Hope en Crosby slaagden er altijd in om tal van grootheden te bewegen om aan hun toernooien - in pro-am vorm - mee te doen. Ook politici en oud-politici. Republikeinen en Democraten - allemaal door elkaar. Hoef je anno 2022 niet meer te proberen.

Hope’s favoriet was Gerald Ford die in 1974 als vice-president de tot aftreden gedwongen president Richard Nixon opvolgde.

Ford was geen geweldige golfer, maar hij trok wel publiek. De inkomsten van het toernooi stegen en dat was weer goed voor de vele goede doelen die geld van Bob Hope kregen.

De drives van Gerald Ford gingen werkelijk alle kanten op. En dat was koren op de molen van Bob Hope. ‘Het is niet moeilijk om te weten waar Ford in de baan is. Kijk waar de gewonden zijn’. En: ‘Gerard Ford is the most dangerous driver since Ben Hur.’

Niet vertalen, want dan krijg je iets uit Lost in Translation, de filmklassieker van Bill Murray. En dan zijn we bij de bekendste golfende komiek van nu en is de cirkel rond.

Columns
  • Golfsupport